måndag 30 april 2012

Nu är det vår

För just i detta nu rullar Cortègen i Göteborg. Då är det vår, sanna mina ord. Jag tog en sväng förbi tidigare idag när de höll på med de sista bestyren. Vi missar dock årets cortège eftersom vi varit ute och cyklat istället. Gud vad underbart det är att sonen numera är så säker på cykeln att vi kan ta oss hit och dit tillsammans. S o m vi ska cykla till badet i sommar!

söndag 29 april 2012

Träffas vi där?

Nästa söndag ska jag på bloggforum, mitt allra första. Hänger ni på? Här hittar ni info.


Strategi

Jag fascineras och förfäras över hur enkelt det är att vända ett folk. Skicka in en helt tyst ledare så kan folk projicera precis vad de vill på denne. Eftersom Juholt var så väldigt impopulär, så projiceras nu allt det man hade velat att han skulle göra, på efterträdaren. Som knappt säger ett ord. Voilà, folk blir nöjda och glada och tror sig vara trygga. Under tiden får motståndaren skit eftersom han öppnar munnen. Det är så skönt med svart och vitt.

Tysta människor skrämmer mig. Precis på samma sätt som folk i allmänhet tror att blyga människor är snälla, så tror man att tysta människor går att lita på. Jag tror tvärtom. Jag vill veta vad jag har framför mig, vad jag har att utgå ifrån. Sedan bildar jag mig en egen uppfattning. En tyst människa döljer något, så tänker jag. Rätt eller fel vet jag inte. Men man ska akta sig noga för att tro att en tyst människa tycker precis som en själv. Det är alltför naivt.

Men ett mycket gott mediedrag.


lördag 28 april 2012

Styrka

Det är så härligt med positiva människor som inte är rädda för att visa och dela kärlek! Tack pusselismaskar'n Maria för din Power Award!

Jag skickar genast vidare till Newyorkmamman, Camillos, Mockapocka och Nilla!

Brottsutredning

När jag läste till jurist var det en hel del poliser som läste samtidigt. Flera gånger fick jag frågan om inte jag borde utbilda mig till polis istället för jurist? Jag tittade ner på min lilla kropp och slappa muskler och tänkte att det nog inte passade mig rent fysiskt. Men det finns ju andra delar inom polisen. Brottsutredare exempelvis.

Just nu läser jag Cherstin Juhlins Anagram. En bok helt i min smak. Ytterst få gestaltningar och inget fluff. Dessutom är det uppenbart att hon känner till sitt ämne, dvs brottsutredningar. Välskriven och välavvägd och en intressant historia. Det hade lätt kunnat vara bakgrunden till pressens alla rubriker.

Nu måste jag brygga kaffe och läsa vidare. Snutkaffe.

Högtryck

Men äntligen! Imorgon och på tisdag blir det som allra bäst om vi får tro väderleksrapporten. Måndag jobbar jag men tisdag är ju ledigt för alla. SOM jag ska njuta!

fredag 27 april 2012

Livgivande

Tog ut några övertidstimmar imorse tillsammans med en väninna. Vi promenerade raskt till Stora Amundön och runt. Det blåste, men ack, vad det luktade gott av tången! Det var så livgivande att spänningar släppte och humöret sprang i topp. Måtte vi få en lång sommar, jag behöver det. Värme, solsken, goda dofter och livlivliv!!!

torsdag 26 april 2012

Utmaning

Jag har blivit utmanad av Maria! Jag måste skriva åtta bra saker om mig själv. Anledningen till att just jag blev utvald är att hon tror sig veta att jag inte ger mig själv tillräckligt mycket cred. Det kan hon tyvärr ha rätt i ... Men it so happens att vi just ikväll har haft ett fint personalmöte där den psykosociala arbetsgruppen bestämde att vi skulle gå runt med lappar på ryggen och att de andra skulle skriva varsin positiv sak om en. Så nu är jag fullladdad (på fullt allvar vill ordkontrollen att jag skriver med tre L i rad, känns väl lite sisådär ...) med positiva ord om mig själv!

Men jag börjar med vad jag tycker är bra om mig själv, annars känns det som fusk:

1) Jag är rakryggad
2) Jag gillar mig själv
3) Jag vågar det mesta
4) Det jag inte vågar gör jag ändå
5) Jag är empatisk
6) Jag är en lyhörd mamma

Och så går jag vidare till vad mina lärare tycker om mig som chef:

1) Rättvis
2) Bra lyssnare
3) Hjälpsam
4) Omtänksam
5) Ärlig

6) Grym chef!

Den där sista får man verkligen hoppas är skriven utifrån uppgiften, dvs att jag ska tolka den positivt ...

Jag skickar vidare utmaningen till Duktiga Tjejen, Helena och Joanna!



onsdag 25 april 2012

Stockholm

Nej men, om man (jag) skulle ta sig en liten tripp till Stockholm om 2,5 vecka?

Sådant man måste komma ihåg

Snodde en bild från Maria. Den var för bra för att inte sprida vidare. Ett citat så sorgligt sant att det måste spridas, ok? Så många som tror att de är korkade fast de egentligen bara är i "fel" sammanhang.

måndag 23 april 2012

Något för en surpuppa

Nämen, jag hittade en länk som tydligen ska göra att man kan fixa tillbaka sin gamla Blogger! Ska pröva direkt efter Alcatraz. Här: http://fixa-din.blogspot.se/2012/02/tillbaka-till-gamla-granssnittet-del-2.html

Hurra för mig

Idag fyller jag år. Grattis dårå ... Vad är det med mig och att bli äldre? Eller hör det till livet att födelsedagar inte fortsätter att vara lika viktiga som de var en gång i tiden? Blev i alla fall firad med kalasgod fisksoppa och ny dammsugare. Något gott att dricka blev det också. Avslutningsvis blev det en kladdkaka med hallon i botten. Så himmelskt gott och så himmelskt enkelt!

söndag 22 april 2012

Det var en gång



Jag ångrar mig inte. Men skulle inte göra om det.

Nä, nu flyttar jag

Men alltså, sitter vid min nya dator som har snabbt och elegant internet och Chrome fungerar felfritt. Men inte tusan är blogger mer användarvänligt för det. Statistiken, vart tog den vägen? Varför hittar jag inte "redigera inlägg", svara på kommentarer, vart hamnade det?

Maria: Vi gör slag i saken och flyttar tillsammans! Ska försöka lära mig Wordpress under dagen. Måste deklarera lite först bara. En petitess som jag blir klar med inom en timme. Eller inte ...

lördag 21 april 2012

Politik på alla nivåer

Det verkar inte som att Sarkozy kommer att sitta kvar som president i Frankrike. Jag är inte särdeles intresserad av politik. Inte den sort som vi läser om i dagstidningarna i alla fall. Jag är mer intresserad av politiken bakom.

Har man bott i USA så blir man lite cynisk. Allt har med pengar att göra. Och makt. Makten och härligheten. I Sarkozys fall handlar makten om presidentskapet och härligheten om Carla Bruni. Hur länge tror vi att hon stannar vid sin mans sida nu när han blir avsatt? Om han inte skaffar sig en annan hög position inom kort efter valet, så blir det skilsmässa.

Det bästa med den skilsmässan är att då kanske hon kan släppa ett nytt album igen? Om hon inte snappar åt sig nästa president också förtås, då får världen vänta ytterligare några år på nästa album. Tills dess lyssnar jag på hennes två första och njuter.

F.ö. är jag skitsur på blogspot. Min webbläsare stöds inte längre av Blogger, blir jag informerad av. Vissa delar av Blogger kommer inte att fungera. Dessutom har jag en för gammal dator, så jag kan inte ladda ner Chrome, som är det som rekommenderas. Men kära blogger, varför ändra utan att fråga mig? Jag var nöjd med hur det fungerade. Nu kan jag varken blogga eller kommentera på mina vänners bloggar. Kanske dags att byta upp mig till Wordpress och blogga under eget namn? Kanske dags att lämna el presidente Blogspot, och gå vidare till nästa vinnande kandidat ...?

fredag 20 april 2012

Ett qoolt nätverk

Igår var jag på nätverksträff på Ritz i Göteborg. Vi var 30 Qoola Qvinnor som fick en goodiebag, fick lyssna på intressanta kvinnor och mingel och bubbel. Jag fick prata med inspirerande qvinnor och också prata om mig själv. Är du inte medlem än? Gå genast HIT och bli det, inspiration i massor och jantelagen nedgrävd, precis som det ska vara!

torsdag 19 april 2012

Jag vaccinerar 95 barn!

Vilken toppenkampanj! Gör som jag, blogga och länka, så får 95 barn vaccin mot stelkramp!

onsdag 18 april 2012

Det värsta

Livet. Döden. Livet? Döden? Jag funderar och sätter punkt, frågetecken och utropstecken. Olika innebörd. Men  oavsett hur jag gör, så står det alltid mellan dessa två.

En av mina allra äldsta väninnor har en dotter. Som är sjuk. Väldigt sjuk. Hon dör. Det finns ingen bot och det finns inget som stoppar upp förloppet. I livets slutskede kommer hon plågas av smärtor som inte går att lindra. Kanske lite, det är svårt att veta. Men kanske kanske att morfin hjälper något, så det kommer hon bli injicerad med. Morfin som många blir illamående av. Min väninna kommer inte kunna hjälpa sin dotter. Dottern kommer inte känna att mamma håller om. Kommer inte förstå vad som händer. Kommer bara känna smärta.

Så mamman håller om nu. Innan smärtan. Älskar vansinnigt mycket. Visar sin kärlek och försöker vara stark. Hon och dottern är ensamma. Ja, jag finns. Hennes mamma finns. Men vem ska ta bort smärtan för en mamma som förlorar sitt barn?

Och jag undrar hur man orkar leva om man förlorar sitt barn. Och jag funderar över hur man orkar leva när man vet att man kommer förlora sitt barn. Jag förstår att hon svajar mellan frågetecken och utropstecken. Idag har vi gråtit tillsammans. Jag hoppas att det hjälpte för stunden. Något mer kan jag inte göra.

Fina fina flickan och mamman. Ni har min fullständiga respekt, och behövs jag så finns jag här.

Ledsen.

tisdag 17 april 2012

En egenutgivare

En av våra egenutgivare skriver på Kulturbloggen om förlagen och refuseringar. Något vi alla tänkt och som tåls att upprepas och fortsätta fundera över och utmana!

Smaklöst

Ja, konsten måste få provocera, men när det handlar om effektsökeri som i det här fallet, så har det gått över gränsen. När jag läser artikeln så tycker inte jag att det låter som att de närvarande blev provocerade, de blev kränkta. Inte samma sak. Inte samma sak alls. Varför ska konsten vara tillåten att göra så mycket som annars är helt olagligt i samhället? Bara för att det är konst? Lagen ska likställa och jämställa och vara inskränkt för att vara rättssäker. Om konsten gång på gång blir särbehandlad, då försvinner rättssäkerheten. Tycker i alla fall den här juristen.

Det händer andra också

Gud vad underbart det är att läsa sådana här inlägg. Jag önskar alla småbarnsföräldrar lycka till, vi ses på andra sidan. ... Om några år ... Inga fler bebisar för mig!

måndag 16 april 2012

Vid nattningen

Pratar vi om sådant här. Fantasin spinner iväg och jag tänker att jag måste inkludera lite göteborgshistoria i mina nästa böcker.

Och nej, kladdkakan gick inte att äta.

Lögner

Jag har så himla svårt för lögner. Man kan t.o.m. säga att jag är något av en sanningssadist. Hur hanterar jag då att sonen, ja min son, ljuger/fabulerar/böjer sanningen titt som tätt? Hör bara:

Har du tvättat händerna? Ja.
Har du verkligen bara använt 1,5 dl mjöl? Ja.
Har du borstat tänderna? Ja.
Har du ätit frukost? Ja.

Nu har vi ett styck kladdkaka i ugnen. Istället för 1,5 dl mjöl har han använt ett halvt paket. Hoppas mina tänder håller för att tugga igenom, för kaka vill jag ha.

söndag 15 april 2012

Vår i Mölndal

Newyorkmamman läskar mig med vårbilder från Manhattan. Nu läskar jag tillbaka med en vårbild från Mölndal. Uppenbart vem som har det varmast ...



Foto taget av sonen.

Är jag korkad?

Jag förstår inte det där med otrohet. Om man inte trivs i sin relation, då lämnar man väl den? Den där rädslan för att bli ensam, den kan jag inte heller förstå. Hellre ett trist förhållande och någon vid sidan av, än ett skojigt liv med dig själv och då och då någon vid sidan av? Inte min kopp thé.

Att söka spänning och kickar i livet, det kan jag däremot förstå. Men inte på bekostnad av en annan människa. För ytterst sällan handlar det om par där båda vill fortsätta sitt förhållande och samtidigt accepterar varandras snedsprång.

Tänk om alla som känner sig inlåsta i sina förhållanden istället bröt upp, vad många fler lyckliga människor det skulle finnas. Några olyckliga också såklart, men inte fler än nu.

Nä, jag blir bara beklämd över att inse hur tråkigt folk verkar ha det. Men jag kanske är lite korkad?

Saliga äro de korkade, ty de hålla sig alltid flytande!

fredag 13 april 2012

Trafiken

Här kör jag titt som tätt. Senast för två timmar sedan. Det regnade och var mycket trafik. Den här gatan var för några år sedan Göteborgs skitigaste gata. All trafik leds in i stan på denna gata. Som är en gata som kantas av lägenhetsbyggnader. Här är alltid trafikproblem, men nu när det ska införas vägtullar i Göteborg, så är det värre än värst. För självklart måste tullarna byggas exakt på denna gata. Varför, undrar jag stillsamt eller med ett jättevrål? Varför inte långt innan?

När jag körde där idag så stod det människor lite halvt i vägbanan och lite halvt bakom en vägkon. Det hällregnade. Som bilförare såg man inte mycket och trafiken kröp fram i kanske 3 km/tim. Ingen ska behöva dö i trafiken och absolut inte i innerstan. Men hur tänker man när man tycker att Övre Husargatan är en bra gata att bygga på under ett drygt års tid? Och att låta den hållas öppen under tiden?

Den här olyckan var väntad. För oss bilister som försöker vara varliga, som håller hastigheten, som aldrig glömmer döda vinkeln. Men inte väntad för de som planerat bygget? Har de någonsin åkt på denna gata själva i rusningstrafik? Även utan bygget är detta en farlig väg.

Usch, vad upprörd jag är.

Jag intervjuas

Här!

onsdag 11 april 2012

Jippo

Jag har varit på jippo ikväll. Trött som bara den gick jag dock i pausen. Inget ont om föreställningen, men jag gäspade käken ur led. Samtidigt med mig gick en mycket upprörd amerikan. Han hade försökt få igenom att improvisationsteatern skulle handla om både urin och andra konstiga saker. Han röt åt den stackars portiern att han skulle stämma skiten ur dem för att Lisebergs portar var låsta med kedjor. It's illegal, fucking illegal, skrek han. You have a fucking huge law-suit coming your way. Pojkportiern såg så rädd ut att jag kände mig nödgad att säga att jag var jurist och att han absolut inte skulle bli stämd. Åh, tack, pep han fram. Lillen, stackarn. Har man inte hanterat dylika amerikaner förr, så blir man ganska så rädd. Jag är dock luttrad.

Nu Läckberg och jag i sängen!

Vill DU vara med på bokmässan?

Det vill jag! Därför är jag medlem i Egenutgivarna och därför har jag betalat in både medlemsavgift och till Guldpaketet!

tisdag 10 april 2012

I ett annat liv

Ska jag bli arkeolog. Jag sniffade på den idén tidigare i mitt (nuvarande ...) liv. Jag läste allt jag kom åt om de gamla faraonerna, bockstensmannen, gamla benbitar och bostadslämningar. Historia var mitt favoritämne och fortfarande blir jag alldeles lycklig när jag läser att man hittat nya skatter.

Däremot är jag inte alls intresserad av att skriva historiska romaner. Det där skrivtipset om att man ska skriva om det man själv vill läsa, det går inte att applicera på mig. Jag slukar historiska romaner men kommer förmodligen aldrig själv skriva någon. Jag håller mig till nutid. Något jag vet massor om och som såklart intresserar mig väldeliga. Men inte läser mest av.

Fast just nu läser jag en Läckberg. Minsann den andra i mitt liv. Och jag förstår varför de säljer. Ytterst lite gestaltning, och den som finns är väl beprövad och lättillgänglig. Jag är inget fan av gestaltning. Jag är heller inget fan av deckare, men nu var det dags. Dessutom innehåller den historiska tillbakablickar. Utan dem hade jag inte köpt boken. Sedär, mitt historieintresse slog igenom igen.

måndag 9 april 2012

Fängslad

Jag sitter fängslad (pun intended) framför "Alcatraz". Välgjorda serier är mumma. Förhåller mig dock något reserverad med tanke på vad som hände med serien "Prison Break". Den blev bara förvirrad. Hoppas denna håller hela vägen, då är måndagkvällarna framöver spikade.

Skrivarlya

Åh, ser ni bondpionerna? Syrénbersån? Rosenlunden? Morötterna i landet, potatisskörden, smultronreporna med dignande solvarma bär? All äppelmust man kan göra, äpplemos, äpplepaj. Ser ni potentialen inomhus? Det här skulle kunna vara den perfekta skrivarlyan för mig. Oj, vad jag skulle skriva mellan allt trädgårdsarbete, och oj, vad jag skulle må!

söndag 8 april 2012

Att bli en förbannat bra krönikör

Genom den ena bloggen efter den andra, hittade jag följande inlägg om att bli en förbannat bra krönikör. Något att lära av för de av oss (jag själv ...?) som vill skriva krönikor.

Jag har fått besök

Eva Holmquist som släpper sin nästa roman, Kedjor hörs bara när du rör dig, gästbloggar hos mig idag!




Leta fakta

Det är viktigt att få detaljer rätt för att din berättelse ska kännas trovärdig samtidigt som du inte kan lägga ner så mycket tid att din bok inte blir skriven alls. Det är kul att leta fakta och det är lätt att fastna i det.

För min del har jag två olika typer av faktainsamling; utforskande och specifik. Den utforskande delen så vet jag inte riktigt vad jag är ute efter utan letar brett. Innan jag börjat skriva boken är den största delen av faktainsamlingen utforskande. Det jag hittar då styr var jag letar mer och ger mig idéer till boken. Den specifika är när jag har en konkret fråga som jag behöver svar på. Det kan t.ex. vara hur Alpha Centauri B ser ut och upplevs från en planet som cirkulerar kring Alpha Centauri A. När jag väl börjat skriva boken och under redigeringen är det här den största delen av faktainsamlingen även om jag även då gör utforskande faktainsamling.

I huvudsak så letar jag efter fakta från följande källor:

•    Böcker
•    Tidningar
•    Dokumentärer
•    Podcasts/Radioprogram
•    Nätet
•    Fotografier
•    Människor

Du kan hitta väldigt mycket information via nätet idag. Det du får se upp med är faktakontrollen. Det är inte säkert att fakta stämmer bara för att det står på en webbsida någonstans. Du måste alltså kontrollera mellan flera källor.

Böcker är också en bra källa. Det kan vara både faktaböcker, biografier, brevsamlingar, reseböcker och annat. Det finns också på de flesta bibliotek hembygdshäften som entusiaster ställt samman om hembygden. Där kan du hitta mycket information. Min bok Kedjor känns bara när du rör dig utspelar sig på ett flergenerationsrymdskepp och jag lyckades hitta både böcker och artiklar som handlade om vad som krävdes för att människor ska ha tillräckligt med mat, vatten, syre, etc för att överleva.

Bibliotekarierna är en väldigt bra resurs för att hjälpa dig att hitta relevant information. De är ofta väldigt positiva till att hjälpa till.

Människor som vet väldigt mycket om sitt område är också en väldigt bra källa. Du kan hitta dem genom att leta efter kontaktpersoner på nätet. För fortsättningen på Kedjor tog jag kontakt med ett universitet som forskade kring det ämne jag var intresserad av. Jag förklarade vem jag var, att jag skrev på en bok, vad den handlade om i stora drag och frågade om de kände någon skulle vara villig att svara på frågor kring en viss frågeställning. I det här fallet handlade det om planetsystem kring andra stjärnor. Jag fick svar med namn och har sedan haft kontakt med den här forskaren och fått riktigt bra svar på mina frågor. Överhuvudtaget har jag fått väldigt positiv respons när jag har varit i kontakt med någon och velat ha svar på frågor kring deras specialistområde. Hittills har jag aldrig fått nej. Två saker är viktiga:
1.    Tala om vem du är och varför du vill ha svar på dina frågor.
2.    Fråga och ge dem möjlighet att hänvisa till någon annan eller svara nej om de inte har möjlighet.

Det var lite kort om hur jag samlar in fakta. Hur gör du det? Har du något sätt som jag inte nämnt ovan?

Om du är nyfiken på Kedjor känns bara när du rör dig så finns boken snart ute. Release är 15 april och den finns att förhandsbeställa i Bokeributiken www.bokeri.se. Du kan också läsa första kapitlet på http://www.provlas.se/kedjor-kanns-bara-nar-du-ror-dig/.


Eva Holmquist

Ps. Du hittar mig i vanliga fall på min blogg www.ettknytt.blogspot.com


Söndagsfilosoferande

Om jag inte hade varit så politiskt korrekt, så hade jag nu skrivit ett långt inlägg om likheten mellan rasism och utrotning av vissa djurarter. Det där om resonemanget att arter som råkat komma ur sin ursprungliga miljö, kommer till en ny kontinent där den riskerar att förstöra för andra djurarter. Då måste de stoppas. Ni ser likheterna?

Maneter som kommit med asiatiska fiskebåtar till svenskt vatten, maneter som förstör för andra maneter, och för fisket. Katter på Mauritius som åt upp alla dronter, jättepaddorna i Australien, ormhuvudfisken i USA etc. Skatan är exempelvis inte naturlig i Sverige, den kom hit för några hundra år sedan, men se vad den acklimatiserat sig och numera ses som en del av den naturliga svenska floran. Så antingen tar vi och accepterar globaliseringen på alla plan, eller så stänger vi gränserna överallt. Skoj.

Utveckling är naturligt och naturen ändrar sig hela tiden. Man kan se ormhuvudfisken som fisken från helvetet, eller så kan man tycka att det är fascinerande med en fisk som kan stanna på land i fyra dygn.

Värst för miljön, samhället och naturen är, och förblir, människan.

lördag 7 april 2012

Diskriminering

Meh ...! Varför kan jag inte kommentera på Wordpress-bloggar? Någon annan som har samma problem? Diskriminerar Blogspot och Wordpress varandra? (Har hört att det är svårt för Wp att kommentera hos Bp.)

Utsida och insida

Debutantbloggen kan man läsa en krönika om att vara debutant och vägen dit. Den är fint och rakt skriven och gör att jag ser fram emot att få läsa boken, "Kaninhjärta". Men så ser jag bilden på utsidan och tänker att kanske inte ändå. Sådan är tydligen jag, jag väljer bild framför text. Säkert är det därför jag köper en sepiafärgad bok efter en annan. Jag väljer utifrån. Älskar sepia. På samma sätt som jag väljer vin baserat på etikett. Sepia där också. Hur väljer ni?

När man är korkad

Då möblerar man om två hela rum alldeles själv. Sängar, byråer och tunga skåp. En och annan repa i golvet senare är jag helnöjd, men misstänker att ryggen kommer protestera imorgon.

Men vet ni, det börjar rycka i redigerarnerven! Jag formulerar nya meningar, hittar på alternativa slut och stryker hela kapitel. Ja, snart är jag igång igen. Håll tummarna för att jag orkar hela vägen till Bokmässan med nya boken!

fredag 6 april 2012

Överlägsna näsor

En människa med hund hittade kroppen. Nej, så är det faktiskt inte. En hund med människa hittade kroppen, vore mer passande. Dessa överlägsna varelser som villkorslöst älskar oss, nosar reda på försvunna personer samtidigt som de viftar på svansen.

Den ena brorsan sans päls. Inte världens bästa nos, men goaste humöret!

Bevis

Ser ni skuggan? Det snöar eller regnar alltså i n t e i Göteborg. Men det gör det tydligen överallt annars i Sverige idag. Och alla andra dagar i Gbg. Nu påskbord!

Långfredag

Började med en lång sovmorgon, fortsatte med min fantastiska müsli och sedan fick sonen äta korv med bröd till brunch. Alla nöjda och glada, förutom vovven som gärna också hade fått en korv.

GLAD PÅSK!

torsdag 5 april 2012

Frågan

Hur ska jag klara av att bära en sovande 8-åring uppför trappan?

Förfulning

Jag är bakåtsträvare på fler områden än tekniken tydligen. Igår körde jag förbi Mölndals centrum, den väg som går nedanför kyrkan. Gudskepris vad fult det blir med det nya parkeringsgaraget ... Fanns det verkligen ingen annanstans att smälla upp det? Kyrkan har alltid legat så fint på en kulle och med en perfekt pulkabacke nedanför och fin park. Nu? Betong.

Kalla mig surkärring, men nog mår vi bättre av att titta på en grönskande backe och en kyrka, än ett parkeringsgarage. För boende kan jag tro att det behövs parkeringsplatser, men för shoppingen? Hahaha!

Jaja, det blir kanske bättre när Mölndals Bro byggs om, men i dagsläget blir det bara sorgligt. (Ni som inte har en aning om vad Mölndals Bro är, tycker det är konstigt att jag skrattar och raljerar, ni andra förstår säkert precis.)

onsdag 4 april 2012

Bakåtsträvare

Jag gillar att pröva nya saker. Nya smaker, nya kläder, nya länder etc. Men det här med ny teknik? Not so much. Jag har haft problem med min e-legitimation i flera år. Först nu hittade jag en bankkvinna som förklarade vad felet var. Fick nytt kort, nya dosor. Jag trodde att själva grejen med ny teknik var att saker och ting skulle bli smidigare? Säkrare? Jag tycker det verkar lika säkert att gå till ett bankkontor. Och smidigare? De där 20 minuterna man kan få vänta på ett kontor, de har bytts ut mot 40 minuter hemma vid datorn. Jag känner mig som världens tråkmånsa och bakåtsträvare och tjurkärring, men jag tycker inte detta är smidigt. Inte alls.

Har dock en lycklig son som sitter och spelar spel som nu är inköpta med min nya e-legitimation. Alltid något.

tisdag 3 april 2012

Att kämpa i motvind

Jag jobbar på en tvåspråkig förskola. Svensk- och engelskspråkig. Igår var jag slapp. Jag körde en text genom Google Translate. Genusmedveten som jag är skriver jag alltid "flickor och pojkar". F före P, genusmarkering och blabla. Ja, ni vet. Men: Hur blev översättningen?

Jo:

"Boys and girls". 

Nej, inget skämt.

måndag 2 april 2012

Jag och Big Brother

Man har det inte roligare än man gör sig. Nu hänger jag på de andra bloggarna och kör en "Anneli". Dvs, jag googlade "Hanna är" och listar här de första fem resultaten. Haha, lyckad sökning!

1. Hanna är med i Big Brother. (Eh ... skulle inte tro det va?)

2. Hanna är Gotlands första kvinnliga skorstensfejare. (Haha, det låter ju riktigt roligt, jo, det skulle jag kunna tänka mig att pröva.)

3. Hanna är Sveriges ansikte utåt. (Oooh, här kan jag fantisera hur mycket som helst. Hur många språk ska mina böcker bli översatta till ...?)

4. Hanna är ute och går. (Ja, ganska ofta. Tur att det inte stod att jag var ute och cyklade.)

5. Hanna är så dunderbra! (Hahaha, jo, det stod faktiskt så! Den lever jag på resten av kvällen.)

Godtycklighet

Den där godtyckligheten jag pratat om så många gånger, den tar sig olika uttryck. Finns inom olika skikt och konstformer. Varför blir en bok utgiven men en annan inte? Varför får Adam Sandler göra filmer medan andra skådisar går arbetslösa? Har han varit sevärd i någon endaste film? Har någon film med honom i, varit bra? Varför får vissa filmer bidrag medan andra hankar sig fram och blir s.k. indiefilmer?

Marknadsföring och godtycklighet.

Därför vägrar jag ta ett nej. Jag gör som Ben och Matt, som Robyn och som Liza Marklund: Jag fixar själv det jag vill ska fixas. Och drar ihop ett gäng som är likasinnade. Det blir roligare så.

söndag 1 april 2012

Svårt

Sonen har varit lite som en kärlekstörstande igel på mig den senaste veckan. Han ääälskar mig. Jag är en fantaaastisk mamma. Jag måste ligga tätt tätt när han ska sova. Vaknar och skriker efter mig. Vill att jag hämtar tidigt på fritids. Vill bara vara hemma. Vill nästan inte leka med någon. Helst ska han sitta i mitt knä och vi ska titta på TV tillsammans. Många timmar. Hade jag inte vetat grunden så skulle det ha varit underbart mysigt. Nu vill jag bara gråta i hans hår medan jag vyssjar sakta sakta och lovar att skydda honom mot världen i hela hans liv. Men mot vissa saker står han ensam och jag kan bara finnas som ett stabilt plank som klarar av att stå emot blåsten.

Pyret.

Skön helg

Här har det fixats och donats i helgen, men även slappats och gosats. Lax att grava är inhandlad, godsaker till påskäggen likaså. Sovmorgon i två dagar gör att jag känner mig redo att möta veckan. Det har varit en tung månad för mig, minst sagt. Sovmorgnarna var livsnödvändiga. Hoppas på fler än två till påskhelgen. Åh, vad underbart det är att sova!