tisdag 29 maj 2012

Omorganisering

Jag håller på att lägga tillrätta ett och annat. Tills dess verkar det som om jag genomgår en bloggsvacka. Jag låter er lukta på en underbar försommarbukett i väntan på att jag ska bestämma riktning på mitt bloggande. Enjoy!



måndag 28 maj 2012

Att bygga ett bo

Vem är jag att slå ihjäl en varelse som bara vill bygga ett tätt och varmt bo? Vem är h*n som förstör mina utemöbler?




Fast, jag vill ha kvar mina utemöbler förstås ... Vems behov ska gå först?


söndag 27 maj 2012

Hur tänkte jag nu?

Efter två fantastiska dagar på landet där hundarna bara försökte äta upp en enda katt, och sonen med kusiner fixade och donade och jag solade och solade, så har jag nu slagit till med att göra två satser bullar o c h müsli. Den där solen, ger den så mycket energi?

torsdag 24 maj 2012

Jogga

Jag har skrivit "Jogga!!" på en lapp till mig själv. Kommer jag följa min egen uppmaning? Jag är tyvärr inte den enklaste medarbetaren i teamet som är jag. Varken morot eller piska hjälper. Någon som har ett förslag på hur man får ut mig i joggingspåret?

tisdag 22 maj 2012

Drivna människor

Ah, jag mår så bra när drivna människor gör positiva saker! Som Desirée och Joanna. Sprider sina böcker, ordet om Egenutgivarna och som arrangerar bokbytardagar. Jag ska göra vad jag kan på fredag, men med en sjuk son som, om han är frisk, ändå inte har skola eller fritids på fredag, blir jag lite begränsad. Men som sagt, jag ska göra vad jag kan jag också!

Omslag

Det här omslaget har jag beundrat ett tag nu. Jag har faktiskt inte läst boken, men undrar om innehållet speglar utsidan? Känslan jag får av omslaget är en finurlig berättelse om egensinniga människor med humor i botten. Undrar om jag har rätt?


söndag 20 maj 2012

Stockholm i mitt hjärta

I torsdags tog jag X2000 till kungliga hufvudstaden. Som jag älskar vår huvudstad! Så vacker, så full av kultur, historia, vackra byggnader och duktiga tjejer. :) En av de duktigaste tjejerna mötte jag upp med redan någon timme efter att jag hade anlänt. Det blev en skön promenad på Söder och en tallrik sushi. Somliga är mer ljusskygga än jag, så bara en fastande på bild.

Jag gick och jag filosoferade och njöt av min forna hemstad. Tog en sväng förbi mitt gamla hus. Då det begav sig var det svart. Jo, faktiskt. Det hade ju varit ultramodernt idag förresten ... Numera är det dock vaniljgult. På den tiden var det en annan port. När rutorna till gamla porten skulle slängas tog jag tillvara på dem och har haft dem i olika förråd i tio år. Nu ska de åka upp på väggarna i vardagsrummet tänkte jag.


Stockholm har ytterligare en sak som inte Göteborg har: God parkhållning. Sådana här tulpanhav hittar man inte i Göteborg. Tyvärr.

Vädret var fantastiskt så jag passade på att ta en tur till Drottningholm. Där jag också strosade och filosoferade. Och råkade få i mig gluten och blev en smula hysterisk.



Slutligen en liten uppmaning: Våga Vägra Svart! Snälla medmänniskor, så mycket uppmärksamhet jag får för att jag bär färgglada kläder, vore det inte roligare om fler fick det?


torsdag 17 maj 2012

Kommentarer

Det finns vissa bloggar där jag inte kan lämna kommentarer. Både Wordpress och Blogspot, fast majoriteten är WP. Enda sättet för mig att kommentera är att svara på någon annans kommentar, men de inställningarna har ju inte alla. Och det spelar ingen roll om jag läser i Chrome, Explorer eller Firefox. Trist det där, att kunna läsa men inte kommentera. Undrar ju då också om det är samma sak med min blogg för vissa?

Funderar för övrigt på att förflytta mig till annan blogg. Vi får se efter helgen.

Hoppas ni får en fin Kristihimmelsfärdshelg allihop!

onsdag 16 maj 2012

När man googlar sig själv

Dyker den här bilden upp. Internet är ett märkligt ställe. Det här är i n t e jag.


Fortfarande till salu

Det här eh ... huset, ligger fantastiskt fint! Men, varje gång jag åker förbi det undrar jag hur man tänkte när man byggde det. Ok, kanske var det 90-tal och man tyckte det var snyggt? Eller så hade man mer pengar än smak och ville vräka på. I vilket fall som helst, så blir jag ännu mer förvirrad när jag tittar på interiörbilderna. Det verkar så opraktiskt? Och fult.

Men en egen ö? Ja tack!

tisdag 15 maj 2012

Katalog!

Nu kan alla läsa Egenutgivarnas ursnygga katalog över böcker som ges ut 2012 samt de som redan getts ut. Vilken bredd!

måndag 14 maj 2012

En till utmaning!

Den här gången handlar det om böcker. Det är Malin the Writer som utmanar. En fenomenal egenutgivare som har en räv bakom örat! Jag passar på att skicka vidare till alla Egenutgivare! Ska försöka länka in allihopa i inlägget. Men först frågorna och mina svar:

1. Tre böcker i din boksamling som du gärna skulle ge bort?
Ha, jag gav precis bort tre böcker till Helena Milton! Det var de tre böcker om bokhandlaren Victor Legris som Claude Izner skrivit. (Pseudonym.)

2. Vilken bok har den vackraste titeln?
Som någon annan bäddar. Enkom för att det är min debutroman!

3. Vilken bokfilmatisering tycker du har varit mest lyckad?
Ingen, min debutroman är ännu inte filmatiserad.

4. Vilken bokfilmatisering tycker du har varit minst lyckad?
Den som ännu inte blivit av. Dvs. Som någon annan bäddar.

5. Läser du övervägande svenska eller utländska författare?
Jag läser nog faktiskt mest utländska. Jag gillar att läsa på engelska.

6. Hur många böcker läste du ungefär förra året?
Hmm ... Svår fråga. Det kan röra sig om så få som en i månaden. Inte en enda gång läste jag min egen. Dåligt av mig.

7. Dina tre favoritförfattare?
Hanna Lans, Sarah Dunant och Philippa Gregory.

8. Om du var tvungen att läsa in en ljudbok, vilken skulle du välja och varför?
Vilken egotripp den här utmaningen blev ... Jag skulle välja min egen debut! Varför? Ingen kan läsa den bättre än den som varit med om vartenda ord. Fast det förstås, jag skulle gråta så mycket att det skulle ta en evinnerlig tid att bli färdig ...

9. Vilken bok är den som du rekommenderat allra mest till andra?
Nu kan jag nästan inte med att svara på frågorna längre ... Men det är faktiskt sant att jag brukar rekommendera min egen.

10. Om du skulle skriva en bok om din relation till böcker, vilken titel skulle den boken ha?
Jag har ingen konstig koppling till böcker eller är fanatiker på något sätt, så det här är svårt. Hanna hissar och dissar?

11. Vilken bok har fått dig att känna mest?
Sorry, men nu svarar jag Som någon annan bäddar igen. Den får mig att känna mest eftersom hela den är känslor och mina. 


Jag skickar som sagt vidare till alla egenutgivare och till dem som funderar på att ge ut själva. Jag är en latmask och skickar samma frågor. Det är också kul att se hur olika vi svarar på samma frågor! Eller, hur lika?

PS. Jag har lagt till en blogglista i högerspalten på alla som jag vet är egenutgivare eller som är på gång att bli det!

söndag 13 maj 2012

Ganska så onajs

Vad jag just nu tycker om mig själv som igår slängde en hel chokladkaka, en halv ostbågepåse samt ett halvt glasspaket? Inte ganska så najs i alla fall. Sötsug, är ett alltför milt ord.

*Slår mitt huvud mot väggen och förbannar mig själv*

Svensson Svensson

En vanlig Svensson, borde egentligen heta: En vanlig Johansson.  :)

Jag trodde faktiskt att son-namnen hade halkat längre ner. Det har verkat som om ingen längre vill heta son-namn. Själv har jag ett soldatnamn, det känns ju en smula obsolet. När var Sverige i krig senast liksom? Fast det klagar jag inte på, missförstå mig inte.

Vad bra förresten att GP har en förklaring till varför Andersson och Johansson är så vanliga. Men vem kan förklara för mig varför vi kallar en vanlig svensk för Svensson? För att det är den som är mest lik ordet svensk ...?

På agendan idag: Sätt upp Elfahyllor och cykla till Hovås Kallbadhus med sonen och äta glass!

fredag 11 maj 2012

Hatet och rädslan

Jag har hatat vid ytterst få tillfällen i mitt liv. Hatat ytterst få människor. Ytterst få företeelser. Men när det händer, då är det starkt förknippat med rädslan. Som jag upplever ytterst sällan den också. Mitt allra värsta hatobjekt är döden. Och det jag är allra mest rädd för är döden. Livet är så fantastiskt, jag vill inte att det ska ta slut! För någon. Alla är alltid älskade av någon och saknade när de försvinner.

Jag vet inte om jag upplevt fler nära dödsfall än andra, eller om jag älskar fler människor än vad som är brukligt. Men nu händer det igen. Att en fin jag vuxit upp med försvinner. Och att jag vet om det innan det händer. Vad är värst, att försvinna knall och fall, eller att hinna ta farväl av sina nära och kära?

Det enda vi vet är att kärleken är underbar i alla sina skepnader. Var inte rädda för att älska och att älska igen! Och var framförallt inte rädda för att visa och berätta att ni älskar! I slutänden är kärleken det enda som betyder något och med kärlek besegras rädslan!



Jag och papporna

Sonen är just nu på sitt allra första disco. Halva klassen är på plats och även två andra skolor. Några föräldrar som vaktar. Bl.a. jag. Jag är en sådan där populär mamma som inte drar mig för att ryta åt de gossar (alltid ...) som klättrar på bord och tycker att det är lämpligt att slänga stolar. Sonen och hans kompisar tyckte det var skönt att ha mig där, fast på avstånd.

Jag och papporna alltså. Jo, visserligen fanns det en annan mamma på plats som tog betalt, men annars var det jag. Och det tänker jag fortsätta med. Akta er alla teens när jag blir nattvandrande mamma på stan!

onsdag 9 maj 2012

Visdomsord


Pinterest

Det lär väl inte vara någon som har missat Pinterest vid det här laget, men här är en artikel om det hela. Jag har själv inget konto där men går ofta in och tittar på andras. Oh my, vad mycket inspiration man kan hitta! Måste snart fixa ett för mig själv så jag kan spara färgglada och galna inredningsbilder.

tisdag 8 maj 2012

Ska det vara nödvändigt?

Huvudvärk, vem kom på den smarta åkomman?

*Mörk ögonbindel över ögonen och varm filt över benen*

måndag 7 maj 2012

Nu är det krig

Snart är det monopol som gäller på svenska bokmarknaden. Bonniers köper upp allt. Om det blir så, kommer de släppa in andra böcker än sina egna på marknaden? Kommer vi andra förbjudas att ge ut böcker? Desirée skriver tänkvärt om det hela!

Och här finns en till artikel att läsa om monopolet som Bonniers närmar sig med stora steg.

Och så skäms jag helt plötsligt för att min bok finns hos Adlibris ... Men hur ska ett yttepytte förlag som mitt nå ut överhuvudtaget om jag inte kan sälja via Adlibris eller Bokus? Nej just det, då kan jag inte sälja alls. Och på så sätt blir vi små aktörer också knutna till monopolet utan att vara uppköpta. Det är inga korkskallar som fixar avtalen därborta på Bonniers, sanna mina ord.

söndag 6 maj 2012

Vilken dag!

Vem hade kunnat ana hur bra det här bloggforumet skulle vara? Javisst, flera bra föreläsare, men det vet jag enbart på hörsägen, inte för att jag själv hört någon av dem. Men nu ni! Från kl 13 till kl 19 har jag suttit som ett ljus. Jag har skrattat rakt ut i luften, högt, jag har applåderat och jag är peppad! Tjejer på 21 år har den förmågan tydligen. Jag önskar att jag hade träffat dem då, när jag var 21. Jösses, vad jag hade kunnat ställa till med. Eller så var jag inte mottaglig då, men är det nu för att jag genomlevt saker och ting och fått perspektiv på mig själv? Who knows. Bra var det i alla fall. Hetero som jag är har jag trots det blivit lite kär i Blondinbella. Av alla människor ... Vilken tjej! Hela hon var ett knippe positiv energi som hon glatt delade med sig av. Vem hade trott det? Länk till hennes Twitter med foto på oss i publiken. (Jag sitter i mittgången till höger och har en orange jacka över knäna. Ni ser mig va? Inte?)

Nåväl. Här lite skojiga bilder från Clarion Hotel Post.


 Körsbärsskulptur gjord av rosor



 Lampa av kedjor. Kanske måste jag göra en sådan



Jag på toppen av lyxen


 UnderbaraClara i mitten. Hoppas hon fick min present som jag tog med. Japp, sådan är jag.



I Göteborg vet man hur man gör en räkmacka. Även en glutenfri sådan, jippi!



Kortaste kjolen och mesta energin!

Zaz

I en av veckans utmaningar skulle jag svara på vilken musik jag helst lyssnar på. Jag svarade bl.a. Zaz:


Anagram

Emellanåt önskar jag att jag vore en erfaren recensent. Så att jag kunde göra böckerna jag läst rättvisa. Särskilt önskar jag att jag vore en erfaren recensent när det gäller att berätta om egenutgivna böcker. Det här inlägget handlar om Cherstin Juhlins bok Anagram. En bok och författarinna som förtjänar att nämnas om och om igen.

Cherstin arbetar som brottsutredare och det märks i boken att hon hämtat inspiration från sin egen verklighet. Det märks på allra bästa sätt! Hon har lyckats väva in terminologi och vardagsspråk på ett sätt som gör det lättläst och intressant. Tydligen är hon rådgivande för Johan Theorin, en författare vars berättelser och språk jag gillar. Trots att det handlar om deckare. Deckare är annars inte alls den genre jag dras till. Men ska jag läsa deckare, då vill jag läsa Johan Theorin, Ann Rosman och numera också Cherstin Juhlin!

Ett mord har begåtts. Det brukar vara så i deckare. Här finns en medelålders kvinnlig brottsutredare, en äldre och nedtryckande manlig överordnad och människor som ljuger. Det Cherstin klarar galant, är att väva ihop det till en mycket trovärdig och intressant historia. Väl sammanhållen och väluppbyggd. Att hon har ett avskalat språk och sparsamt med metaforer och floskiga gestaltningar, gör att jag gillar boken ännu mer.

När boken är på väg att ta slut blir jag lite besviken. Nää, tänker jag, är det såhär den ska sluta? Men det ska den såklart inte, den tar ett varv till och Cherstin knyter ihop sin berättelse på helt rätt sätt. Tycker i alla fall jag.

Jag vet inte när nästa roman av Cherstin kommer, men jag hoppas att det är snart!

lördag 5 maj 2012

Bokbytardagen

En påminnelse till mig och andra intresserade: Bokbytardagen går av stapeln den 25 maj i år!

Elva frågor till

Jag hade missat att även Joanna hade utmanat mig! Herregud, betyder detta att jag måste hitta på 22 frågor att skicka iväg till andra ...?

Här kommer i alla fall Joannas frågor:

När njuter du som mest?
När jag får sitta ensam och blicka ut över havet.

Vilket är det vackraste ord du vet?
Krusidull och el corazon (stavningen är jag dock osäker på.)

Vad i ditt liv har varit det som krävt mest av dig hittills?
Åtta rättsprocesser på två år. Vill jag aldrig vara med om igen!

Vad i ditt liv har förvånat dig mest hittills?
Att man reser sig efter att man tappat fotfästet.

Har du någon dröm som du inte uppfyllt ännu, i så fall vilken?
Jag kan fortfarande inte flyga som en fågel ...

Vilken är den bästa bok du läst?
En av de bästa är The Birth of Venus av Sarah Dunant.

Vad lyssnar du på för musik?
Jag älskar tystnaden. Men vid de sällsamma tillfällen då jag lyssnar på musik, blir det Carla Bruni, Zazz och Francoise Hardy.

Beskriv dig själv med fem ord!
Hoppetossa med koll på läget. ;)

Hur mycket i livet tror du sker av en slump och hur mycket ingår i en större plan (t ex Gud har bestämt eller ödet vill si eller så)?
Ödet och Gud tror jag inte på, däremot tror jag på en inneboende kraft som kan påverka mer än vi tror. Med det sagt hamnar jag på att den kraften samt slumpen är lika troliga.

Vilken är din favoritblomma?
Stockros.

Vad har du för planer inför sommaren?
Att redigera klart åtminstone en bok till så att jag har något nytt att ta med mig till Bokmässan!


Alltså, det känns lika omöjligt nu att hitta på elva frågor ... Jag ber att få återkomma!

Gränsen för jaget

Var slutar jag och börjar du? Var går min gräns för vad jag vill och för vad du vill? Om vi inte är eniga, vems röst väger tyngst?

Även jag som är en tydligt person, både för mig själv och andra, har haft svårt med gränserna vid flera tillfällen. Hur ska då någon som från början är osäker, kunna veta var gränsen går? Gränsen för vad som är ok och för vad som är ett övergrepp. Vad som är frivilligt och vad vi luras in i.

Jag är inte förvånad över att höra att barnprostitution i Sverige växer sig allt större. Lycka idag kan mätas i prylar och i status. Status har du om du har prylar. Snygg kropp. Snygg yta. Vi vuxna vill jobba mer och mer, för vi vill ha samma Webermonster som grannen, samma utlandsresor, samma status. Våra barn är inte annorlunda. Men de är yngre. Framförallt är de barn.

Barn har en mängd fördelar framför vuxna, men också en mängd nackdelar. Deras verklighetsuppfattning är närmiljön. Om den närmiljön andas yta och statushets, då är det detta de relaterar till. Det de vill nå. För deras förebilder, föräldrarna, visar med sitt beteende att det är detta som är värt något. Barn gör inte som vi säger, de gör som vi gör. Om du är för ung för att jobba, men till varje pris vill ha den där väskan som den där kändisen har, vad gör du?

Media matar oss med att sex är en vara som går att sälja. Ytterst sällan matas vi med vilken hög status självkänsla ger. Eller att moral leder till rikedom. Eller att din egen integritet går att byta mot en väska. Men att väskan är viktig, det visar varenda modemagasin jag läser. Varenda TV-show.

Nej, jag är inte förvånad över att prostitution går ner i åldrarna, men jag är oerhört ledsen över att det egna jaget är en bytesvara. För i det långa loppet kommer den varan inte att vara värd något. Inte för andra, men viktigast av allt, inte för dig heller.

Elva frågor

Här trillar utmaningarna in! Elva frågor att besvara, och elva nya frågor att hitta på och skicka vidare. Ujuj, vi får se hur det går. Det är Anneli som utmanat mig med följande:

1. Vem (en person) och vad (en sak) skulle du ta med dig till en öde ö?
Helt själviskt skulle jag ta med mig min son, för honom kan jag inte leva utan. Vad han ska göra på en öde ö med sin mamma vet jag dock inte. Eller förresten, jag får ta med mig en sak också. Alltså tar jag med mig iPaddan så han kan spela när han tröttnar på att filosofera med mig. 
2. Om du var ett musikinstrument, vilket skulle du då vara och varför?
En fagott, helt klart. Först och främst spelade jag fagott i många år, men tycker också att den speglar mig ganska väl. Rak, stabil, tar sig ton, är tonsäker, är en bra bas i en stor församling men spelar vackra solon när tillfälle ges. :)
3. Om du skulle få välja en ålder som du skulle få vara för alltid, vilken ålder skulle du då välja?
30! Stark, vacker, nyfiken och glad.
4. Vad är det första du gör när du vaknar på morgonen?
Förbannar mig själv som alltid vaknar för tidigt.
5. Vad skulle du INTE göra för alla pengar i världen?
Tortera någon.
6. Var sitter du helst och läser böcker?
Vid köksbordet med en kopp kaffe och något gott till.
7. Om du skulle vara en filmkaraktär, vem skulle du då vara?
Louise i Thelma och Louise.
8. Vem skulle du helst av allt ge en kram just nu?
Min son. Alltid.
9. Vad är det roligaste du har gjort och när gjorde du det?
Det är alltid roligast att skriva berättelser och det har jag nog tyckt sedan jag lärde mig att skriva!
10. Hur skulle du beskriva dig själv med tre ord?
Pålitlig, modig, glad.
11. Vad är din högsta önskan just nu?
Att kunna leva på skrivandet, oavsett form!

Så ska jag hitta på elva nya frågor att skicka vidare. Jeez, det blir nästan ännu svårare ju ...

1. 
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.

Nej, hörrni, där gick jag bet. Kommer inte på en endaste fråga. Om jag väntar några timmar kanske det trillar in något?

Vad hände?

Har jag inte skrivit något inlägg sedan i onsdags? Vad har jag gjort? Jobbat, minglat, umgåtts. Men att det skulle ta en sådan tid att jag inte skulle slänga in något inlägg på nästan tre dagar ...? Jag måste vara sjuk.

Nu börjar lördagen! Jag ska köpa en regelmätare, förhoppningsvis ett badrumsskåp och ännu mer förhoppningsvis: Fika med en god vän!

onsdag 2 maj 2012

Blygsamheten far ut genom fönstret

Nu har jag blivit utmanad igen att skriva åtta bra saker om mig själv. Den här gången är det författarinnan Desirée Fredlund som utmanar mig! Förra gången svarade jag såhär. Nu fortsätter jag att klappa mig själv på axeln med följande påståenden:

Jag kan skapa mysiga interiörer
och exteriörer
Jag ser andras styrkor
och svagheter
Jag är envis
men värnar om min mentala hälsa
Jag lär mig lätt
och glömmer onödigheter
Jag känner starkt
och kan kanalisera det

för det mesta ...

Får jag skicka vidare till alla bloggerskor ute i världen (MissPkm, Linnéa m.fl.) trots att jag inte har era bloggadresser tillgängliga just nu? Det krävs en extraordinär styrka att lämna rötterna och försöka blomma i annan jord!

tisdag 1 maj 2012

Planteringar

Vad tror ni, kan detta fungera? Två koffertar som rest fram och tillbaka mellan Borås och Billdal ska nu tjäna som jordgubbsplantering.




F.ö. försöker jag förmå sonen att följa med på en cykeltur längs med havet. Han tycker att det är för v a r m t. Jag tycker att det är lagom. Jag kan tänka mig att aldrig mera ha vinter faktiskt.