lördag 30 november 2013

Fåtölj

Cerise eller petrol, det är frågan. Cerise är ju alltid rätt, alltid, men petrol kanske skulle bryta av lite fint? Vilket dilemma, what to do? Varför finns den inte i orange undrar jag, orange hade varit klockrent!



Godbitarna finns på Åhléns.

Vad säger ni?


Spontant tycker jag att håret är fint men att jag ser ut som ett troll i ansiktet. Men hey, det är inte lätt att ta kort på sig själv!

fredag 29 november 2013

Hanna förstår inte, del 458877266477000...

Varför? Det ser ju bara plågsamt ut att inte kunna stänga munnen. Plågsamt att inte kunna sova på magen, plågsamt att operera sig överhuvudtaget.

Bild från expressen.se

torsdag 28 november 2013

Att tänka som en man

Rebecka-Ruben? Hanna-Hassan? Tja, kanske kan det hjälpa mot skrivkramp, det hjälper säkerligen mot både det ena och det andra. Som en andlig pseudonym liksom.

söndag 24 november 2013

På drift mot Idaho

Försöker titta på en av mina favoritfilmer från mina unga vuxenår: My own private Idaho. Mitt vuxna vuxenjag klarar inte många minuter innan jag gråter över livets jävligheter. Jeez, kan jag inte slappna av någonsin igen vad gäller orättvisor? Rycka på axlarna och se dramaturgin och de fina skådespelarinsatserna istället? Försöker lätta upp stämningen här hemma genom att sätta på ett avsnitt av satc istället. Jaha, våp och jakten på manlig bekräftelse. Men igen: Jeez, slappna av Hanna! Vad är safe att titta på? Modig, den tittar jag på istället, då mår jag nog bra igen.

Enda filmen jag tyckt att Keanu Reeves varit bra i förresten. River Phoenix var dock bra i allt. Så tänker jag på hur sunkigt och avigt det kändes att stå och titta på den plats han dog på, utanför the Viper Room på Sunset Boulevard. Svart och sunkigt kändes det, så smutsigt. Så onödigt.

Modig var det, Hanna, rensa hjärnan nu!

Undulaten och katten

En sådan här dag önskar jag mig idag.



fredag 22 november 2013

Skrivsjälvförtroende

När någon skriver något bra om skrivprocessen, så vill jag bevara det till tider jag kan behöva det själv. Bästa sättet är att själv skriva ett inlägg om deras inlägg. Smart va? Idag skriver Simona om skrivsjälvförtroende.

torsdag 21 november 2013

Carnitas

Jag lagade carnitas häromdagen. Så-himla-gott! Det var ett galet lätt recept ur en Cleo Coyle-bok jag läser just nu. Fläskkött, vatten, kummin, vitlök, salt och peppar. Koka långsamt i två timmar och höj sedan värmen och koka torrt. Himmelskt! Fast dagen efter smakade fläsket mer fläsk, det tyckte jag mindre om. Har svårt för grissmaken. I alla fall, kollade runt lite på webben efter andra carnitasrecept, och hittade ett som jag prövar just nu. Står på spisen och luktar gott.

Modifierat recept: (vem orkar steka, lägga undan, steka och reducera och sedan in i ugnen? Inte jag. Kör en variant av Cleo Coyles och den där cookingbride:ns istället.)

1/2 kg fläskkött i bitar
2 tsk salt
1 tsk mald kummin
1/2 tsk chilipulver
1/2 tsk svartpeppar
2 tsk oregano
1 hel kanelstång
1 gul lök i ringar
5 st hela vitlöksklyftor
4 dl apelsinjuice
1 dl limejuice

Lägg allt i tjockbottnad kastrull, om juicen inte täcker köttet så fyll på lite till. Koka i två timmar på svag värme utan lock. Rör inte om! Efter två timmar höjer man värmen tills det kokar torrt och köttet steks istället.

Återkommer med recension.



Uppdatering:
Jag gillar ju inte lime, vad skulle jag lägga i det för ...? För den som gillar lime är detta dock en kanonrätt! Själv måste jag nog fixa en sallad på avokado och strössla med koriander över för att få den rätta balansen.

Ett utdöende släkte

Man kan inte gå många meter nuförtiden utan att gå in i någon som har förbättrat sitt utseende. Jag antar i alla fall att det är det de tycker att de gör. Förbättrar, menar jag. Själv blir jag lite rädd för alla dessa plumpade läppar, styva bröst och orynkiga pannor som är så vanliga, men som jag själv faktiskt inte tycker gör något annat än förstör. Vad är vackrare än ett öppet och glatt ansikte och pigga ögon? Mer inbjudande än en avslappnad person med full mimik?

Jag vet hur jag vill se ut som 80-åring. Vet du?

 Sorry, Joan, du är inte på toppen av min lista över vackra 80-åringar.

Mimi Wedell, högst upp på min lista!

onsdag 20 november 2013

Spöken

Googlar lite random på spöken. Sådär helt vanligt liksom. Sedan skriver jag i sökrutan att jag vill hitta spökböcker för barn och hittar till bok.nu. Så himla bra! Länk att spara för framtida och nutida efterforskningar.

F.ö. har jag mått illa hela dagen utan att det vare sig blivit bättre eller sämre. Fast nu fryser jag inifrån också. Jag tänker att glass säkert botar det mesta, eller hur?

tisdag 19 november 2013

Gravad lax

Med ingefära, apelsin och stjärnanis:

Låt mig få bjuda på ett recept på gravad lax, såhär i påsktider. Det här är den godaste gravlax jag ätit vågar jag påstå. Urriven ur en tidning för några år sedan, så jag kan tyvärr inte ta åt mig äran själv.

Apelsin - och stjärnanisgravad lax

500 g laxfilé i bit (måste frysas i två dygn först om den inte köpts fryst.)
2 stora apelsiner
3 msk strösocker
3 msk salt
1 msk hela svartpepparkorn
2 stjärnanis
1 msk färsk riven ingefära

Lägg laxbiten med skinnsidan neråt i en lagom stor form. Riv skalet på apelsinerna och blanda med saften av 1,5 apelsin. Häll försiktigt över laxbiten så att skalet mestadels fastnar på fisken. Grovmal pepparen och stjärnanisen. Blanda alla kryddor och tryck fast på ovanpå laxen. Sätt plast på formen och ställ in i kylskåp i två dygn. Vänd laxbiten efter halva tiden.

Midsommarmat och saffransbullar

Och lite annat:

Men alltså, ibland är det fullständigt galet underbart att äta mat. Enkelt, smakrikt och gott. GOTT! Vad var det nu jag la i ...? Gul och röd vattenmelon, koriander, olivolja med citronsmak, peppar, fetaost ... och ... något mer. Bjuds till lax och god sås och färskopotatis och gurksallad. Och rosévin. Såklart. 

Detta recept blir himmelskt med lite apelsinrasp i också: (Använd Fiberhusk om du använder glutenfritt mjöl.)


Ingefärskyckling med julmustsås

Men åh, kan det inte bli jul snart?!

Ingefärskyckling med julmustsås och ugnsrostade rotfrukter
Antal portioner:
 4
Färdigt på: 1h
Ingredienser
Kyckling4 st kycklingfiléer
4 cm färsk ingefära, tunt skivad
1 kruka rosmarin, grovt hackad
1 msk olivolja
0.5 tsk salt
0.5 tsk svartpeppar

Rotfrukter2 st palsternackor, skalade, delade i bitar
2 st morötter, skalade delade i bitar
4 st potatisar, delade i bitar
2 st rödlökar, klyftade
1 kruka timjan
1 kruka rosmarin
0.5 tsk salt
0.5 tsk svartpeppar

Julmustsås4 dl crème fraiche
4 dl julmust
2 st hönsbuljongtärningar
2 tsk färsk ingefära, riven
2 tsk färsk rosmarin, hackad
2 msk äkta kinesisk soja

Gör så här
1. Kyckling: Sätt ugnen på 200 grader. Snitta upp kycklingfiléerna på längden, vik upp den övre delen och lägg i skivad ingefära och grovt hackad rosmarin. Salta och peppra. Vik tillbaka övre delen och ringla olivoljan över. Lägg ner kycklingfiléerna i mitten på en stor ugnsfast form.
2. Rotfrukterna: Lägg alla rotfrukter samt löken i en stor skål. Häll över olivolja, färska örter, salt och peppar. Blanda runt så att oljan täcker alla grönsaker. Lägg grönsakerna runt kycklingen i formen. Ställ in formen i ugnen i 30-40 minuter eller till kycklingen är genomstekt och rotfrukterna mjuka.
3. Julmustsås: Blanda crème fraiche, julmust, buljongtärningar, ingefära, rosmarin och soja i en kastrull. Låt såsen puttra i 5-10 minuter.

Fudge

Jag fortsätter med världens enklaste fudge! Kanske även den godaste.

Nämen vad säger ni, vi tar väl ett recept till? Fudge, denna gång. Åh, vad enkelt och åh, vad gott!

Lägg plastfolie i en form på ca 20x25 cm. Låt plastfolien hänga över kanterna.

Blanda i en kastrull:

2 dl strösocker
1 dl vispgrädde
50g smör
10 skumtomtar eller 30 svampar eller annat skumgodis i ungefär samma proportioner.

Koka upp massan tills allt har smält. Blanda då i 100g choklad och rör tills allt blandats till en slät smet. Vit choklad ger en mycket söt fudge, mörk lite mildare.

Häll i formen och ställ svalt. Skär i bitar när det stelnat.

God Jul! Eller, kanske till 1a advent?


Glutenfria pepparkakor

Jag bloggade för lokaltidningen i ett drygt år. Den ligger fortfarande kvar, men jag misstänker att den inte gör det så länge till. Måste därför se till att mina fantastiska recept sparas till eftervärlden (mig) (och kanske dig) så att de kan avnjutas igen. Först ut är en fantastisk glutenfri pepparkaksdeg:

Nu blir det matblogg! När man (jag) som glutenintolerant får sin (min) diagnos, så tvingas man (jag) helt omvärdera sina matvanor. Visst, man föds med sjukdomen, men de allra flesta känner faktiskt inte till att de har den. Många bär på den latent, utan att utveckla den. I mitt fall har jag levt med diagnosen i sex år. Det är numera ganska så lätt. Det mesta går att baka och laga utan gluten. Med ett stort, alldeles för stort, undantag: 

Pepparkakor.

Men nu. NU! Aah, jag har hittat ett mjöl och ett recept som fungerar! Smakmässigt på samma nivå som "vanlig" pepparkaksdeg, och den går dessutom att äta, halleluja! Pepparkaksdeg som är så gott. De bakade kakorna går också att äta, smakar underbart som "vanliga". Och, stort plus: Det går även att göra pepparkakshus med den!

Saknar ord för hur glad jag är.

Ett tips: Värm en degklump i micron innan du börjar kavla, annars smular degen lätt. Enda nackdelen. Men med en micro tillhands, så fungerar även kavlingen utmärkt.

Here goes:

1 1/2 dl socker
1 dl ljus sirap
50g smör
1/2 msk malen kanel
1/2 msk malen ingefära
1/2 msk malda kryddnejlikor
1 1/2 dl mjölk
1/2 msk bikarbonat
8-9 dl Lailas glutenfria mjölmix (det blå paketet)

Blanda socker, sirap och smör i en kastrull och värm tills smöret smält. Tillsätt kryddor och mjölk. Blanda mjöl och bikarbonat i en bunke och blanda ihop med smörblandningen. Obs! Smeten är ganska rinnande. Häll i en plastpåse och låt vila i kylskåp minst ett dygn. (Jag tyckte degen var godare dag två.)

Ugn 175 grader i 5 minuter på ett ungefär. Mitt i ugnen.

Och som sagt, bra tips är att värma en bit i micron några sekunder innan ni börjar kavla. Glöm inte mjöl på bakbordet!

Barnmanus nr 3

Herregud, vad var det som just hände? Har jag precis skrivit en synops till ett tredje barnmanus? Ett sjätte manus in total? Det trillade visst även ur mig lite dialog och annat medan jag skrev synopsen. My God, vad ska jag göra med alla manus som dräller omkring?

söndag 17 november 2013

Research manus 5

Sicken dag, va? Det verkar ha varit fantastiskt fint väder i hela Sverige eftersom alla statusuppdateringar på FB handlar om just vädret. Med en massa fina bilder vidhäftade. Jag har en kass kamera och har hittills vägrat iPhone och andra smarta saker, men jag håller på att tippa över. Det hade varit underbart med kamera och telefon i ett. En bra kamera dessutom.

Jag tog vovven och åkte ut till Styrsö. Man får passa på när vädret är fint och humöret på topp. Att kunna ha vovven lös i två timmar är verkligen underbart. Han skötte sig själv och jag kunde skriva och fotografera inför manus nr 5. Om jag någonsin får ork igen, så kommer detta bli ett smashing manus som är uppföljare till manus nr 4. Kan bli hur bra som helst faktiskt.

 Att fotografera i motljus är ju ingen höjdare, men ser ni paren på klipporna? Vad mysigt de verkade ha det!
 Vädret, v-ä-d-r-e-t! I november!
 Här kan det ha hänt något under andra världskriget. Ja, jag tror bestämt att det har gjort det.

 Men alltså, på allvar, hur vackert?
Såhär blir det när man tar kort på en rosa måne som fyller upp hela himlavalvet. I alla fall när man tar kort med en kass kamera.
Vad menar du, får man inte äta bajs?

lördag 16 november 2013

En halv dag hos frisören

Jag hade ju tröttnat på ont i hårbotten och långa hårstrån överallt, så jag beställde tid hos frisören. Visade fram två bilder, och bad henne göra något av det. Et voilà, en blond modern page med leopardfläckar!

 En fläckig Hanna
Före
Efter 4,5 timmar i frisörstolen

måndag 11 november 2013

Tangentbord

Emellanåt önskar jag att jag vore barn idag.

Såhär eller såhär

Om jag kommer till frisören med dessa två bilder och ber henne klippa nå't liknande, blir jag snygg då?


Fördelar med kortare hår: Mindre schampoåtgång, torkar snabbare, mindre öm i hårbotten, lättare att kamma ur löss, kliar inte i nacken.

Fördelar med långt hår: Jag är snyggare i det.

Jag är 42, jag är bekväm. På lördag ryker håret.

söndag 10 november 2013

Inspirationen

Vart tog den vägen? Jag har läst och hört att man ska strunta i inspiration och bara sätta sig och skriva. Hellre det än inget alls. Och det kan säkert vara sant. Men jag föredrar att känna mig åtminstone halvt inspirerad innan jag sätter mig och skriver, för då blir jag så lycklig och skriver ännu mer. Moment 22 liksom fast positivt.

Istället för att skriva surfar jag på nätet och hittade en bild av de byxor jag tyckte var så himla fina på Project Runway. Måste posta den här för framtida bruk.
Bild lånad från Nick V.

Stilla november

Två timmars promenad har gjort gott för både mig och vovven. Mörkt och stilla till en början, sedan ljust och lite vind. Med betoning på lite.




lördag 9 november 2013

Kladdkaka med tosca

Hur har jag kunnat glömma denna ljuvliga kaka? Note to self: Baka imorgon.

Förresten, varför får jag inte ont i huvudet av kakor jag bakat själv, bara av godis?

The Writer's Journey

Minne som en guldfisk. Jag hade tydligen skickat efter boken The Writer's Journey, för den och två andra skojiga böcker kunde jag hämta ut på Ica igår. Jag märker att jag börjar fokusera mer på skrivandet igen, och att skriva om skrivandet. Det har sin naturliga förklaring: Jag har inte haft Word på ett tag och försökte ladda ner Open Office sådär lite gratis. Det skulle jag aldrig har gjort, för självklart råkade jag också ladda ner ett virus. Nu, äntligen, har jag köpt nytt Wordprogram, på cd-skiva så att jag förstår hur man gör och dessutom slipper virus. Hatar virus.

F.ö. hatar jag också att jag får ont i huvudet av godis. Jag kan ta en eller två godisbitar men därefter är det stopp, bultande huvudvärk. Jag som älskar socker. :(

Uppdatering: Fanfanfan, det är ingen cd! Det är en kod som jag måste logga in med på nätet. Men vad fan, kan man aldrig få göra saker och ting på det gamla goda sättet? Nu kommer jag säkert få en massa extra virus för att jag inte kommer ihåg mitt microsoftkontonamn eller nå't.

fredag 8 november 2013

Gestaltning, fortsättningen

Hahaha, när jag läste igenom det jag skrivit om att min karaktär var ledsen och irriterad och att jag behövde gestalta det? När jag går vidare till texten för att göra just detta och jag inser att jag varken använt ordet ledsen eller irriterad, utan bara hur karaktären muttrar och sparkar på småsten? Vad har jag gjort då om inte gestaltat?

Hanna, med noll koll på sitt skrivande.

Programmering för barn

I förrgår fick vi hem MaKeyMaKey:n som jag köpte på roliga prylar. Eftersom sonen inte är hemma just nu, blir det först nästa vecka som jag får reda på om det var en bra sak eller inte. Men visst verkar det kul att kunna göra sitt eget tangentbord av exempelvis bananer?

Hittade en sida där det finns tips för programmering för barn, annars är det galet lite som finns därute i cybervärlden. Nu ska jag i alla fall snart hem och ladda ner Ruby!

torsdag 7 november 2013

Adjektiven och verben

Jag har snöat in på det här med gestaltning. Som jag ju inte gillar. Men även ett surkart som jag kan ju se fördelen med det emellanåt. Särskilt just nu när min karaktär är ledsen och irriterad. Lite gestaltning är på sin plats. Faktiskt. Hittade sidan författartips som förklarade med grammatik, och genast tyckte jag att det var roligare.

När fan blir religiös

Jag har precis skrivit en notering till mig själv vad gäller mitt andra spökmanus:

(Måste få in mer krypningar i kroppen och reflektioner genom gestaltning. Ja, gestaltning!)

Mein Gott, vad har hänt med mig, förespråkar jag helt plötsligt gestaltning ...?

Agnes Cecilia

Kanske är det Maria Gripe jag har att tacka för mitt intresse att skriva spök. Eller så ville jag göra det redan innan, och hittade hennes böcker? Svårt att veta vad som är hönan och vad som är ägget. Agnes Cecilia är en av mina absoluta favoritböcker genom åren. Både insidan och utsidan. Skuggan över stenbänken var det ett tag sedan jag läste, kanske ska jag låna den nästa gång på Bokbussen?

tisdag 5 november 2013

Nytt tema

Nä, nu börjar jag bli trött på bloggens utseende. Hur gör jag en skojig header, någon som vet?

söndag 3 november 2013

Life is a bitch

Citat man hittar på Facebook:





Färgchock

Jag älskar färger, ju fler desto bättre. Förstå min frustration över att inte ha råd att måla om mina anskrämliga väggar! Övermålad vasstapet i halva huset. Ommålad i flera lager och här och där borrhål som slarvigt stoppats igen med spackel. Smutsbeige. Min första prioritet när pengar kommer in på kontot, är att riva bort tapeten och måla om. Jag tänker mig tandkrämsturkos med silver och guldränder. Det kommer bli finfint till mitt möblemang.

lördag 2 november 2013

Vi tände ljus

En tradition jag tycker om, är att gå till kyrkogården och tända ljus. Det är min alldeles egna tradition, dvs inget som jag har med mig från barndomen. Något jag började med 1997 i Stockholm. Då ensam, nu med min son. I år tände vi särskilt ljus för gammelmormor Zaida och för gammelfarmor Mary. Gammelmormor är den enda som sonen kommer ihåg av dessa två, men det kändes viktigt för mig att ge honom lite minnen av sin gammelfarmor också. Som var så glad åt att han föddes.

Så pratade vi om livet och döden och hur vi vill ha det då, efter. Efter livet. Brända och spridda kom vi överens om. För då kommer man vara ett med naturen och det är det bästa. Då finns man överallt, mamma. Sonen vill först få barn såklart, helst tvillingar. När jag sa att jag i så fall skulle tycka lite synd om mamman med två barn i magen samtidigt, så ändrade han sig, för inte ville han att mamman till hans barn skulle ha ont. Det blir nog bra även med tvillingar i magen, svarade jag, bara du ger henne glass, masserar hennes fötter och bäddar ner henne sådär gott. Men det skulle jag ju göra ändå, svarade han.

Jag känner att jag har lyckats bra med denna pojk.




7up bundt cake

Herregudihimmelen vilken god kaka! Jag översatte ett amerikanskt recept och voilà, det här är vad det blev av det:

3 dl rumsvarmt smör (i de amerikanska recept jag hittar vill de använda 2 dl margarin och 1 dl shortening, men jag gillar smör.)
6 dl strösocker
5 ägg
2 tsk vaniljsocker (eller hur mycket man nu gillar vanilj)
Skalet från en citron
Saften från en halv citron
6 dl mjöl (jag använder endast glutenfritt)
2 dl 7up

Vispa ihop smör och socker tills det blir så fluffigt det går. Vispa sedan i äggen ett och ett och vispa tills det blir så fluffigt det går igen. Häll i citronen och vaniljen. Varva sedan mjöl och 7up och se till att skrapa ner kanterna så att allt blandas. Häll i smord brödform eller klassiska sockerkaksform. In i ugn på 150-175 grader i en dryg timme.

Det blir mycket smet men den ska gärna resa sig i mitten och jäser ju inte, så man kan i princip fylla en form ända upp till kanten.


Makey Makey

I brist på programmeringskurs har jag nu skickat efter en Makey Makey och hoppas att sonen kan fixa och trixa själv. Kanske på Elevens val? Tydligen sitter han och målar på dessa lektioner, vilket kan vara nog så trevligt och givande, men jag tror nog att programmering smäller högre. Han har redan en Raspberry, men jag förstår ingenting av den. Makey Makey verkar vara mera Hannavänlig.