tisdag 31 december 2013

This is SO my bag

It's all in the presentation vet ni. En köpetårta kan man pimpa ganska lätt ju. Här i Billdal har vi slagit till med magsjuka. Vi tänkte att varför inte liksom.


Nämen god natt då, vi ses nästa år. (Lika skojigt skämt år efter år. Eller inte.)

GOTT NYTT ÅR!

Jag har redan smygstartat ett av mina mål för 2014: Att verka för ett sundare mer stressfritt liv. Inget löfte, utan ett mål. Jag hittar pepp hos Helena där jag också hittade den gröna drinken. Tänkte först att oh no, so not my bag, men nu någon timme senare, så inbillar jag mig att magen känns lugn och glad och n ö j d.



Notera julchokladsfinnen. Eller nej förresten, bortse från den. Under den festliga fleecen har jag en glittrig nyårstopp. Faktiskt.

Uppdatering: Bildbevis till Newyorkmamman.

Äsch, glittret syns ju knappt?

måndag 30 december 2013

Nyårsdukning

Det ena eller det andra, det blir det i alla fall. Bara jag och sonen till middag, men vi är de viktigaste människorna i våra liv så det är roligt om vi har det fint samtidigt som vi har det trevligt och pysslar kollage.



Konstigt att spegeln på nedersta bilden ger ett så mörkt intryck? Massa småspeglar både här och där som reflekterar ljuset i verkligheten ju. Nåväl, den ena eller andra dukningen blir det som sagt. Något gott att äta och något gott att dricka. En fin sista dag på året ska det bli!

Sprattlig av lycka

Imorgon planerar jag ett event för mig och min son. Jag har inhandlat papper och sparat tidningar, tryckt ut synonymer från nätet och lagt fram vackra pennor och färger. Vi ska göra kollage inför 2014! Visualisera vårt bästa år och sätta upp på tydlig plats i hemmet. På Elsas blogg hittade jag en annan bra idé, att göra en lista över saker vi vill göra under 2014. Det kan vara en sådan sak som att klippa håret eller dricka champagne på ett flygplan. För egen del har jag redan en sak på listan: Blondera håret vitt och färga topparna i alla färger jag kommer åt!

Igår kväll när det underbara barnet skulle lägga sig, frågade han vad det bästa jag visste med livet var. Jag fick inte svara att vara hans mamma eller att det var han som var det bästa. Jag svarade att jag älskade min hjärna och mitt hjärta och ställde sedan frågan tillbaka till honom. Han svarade att det bästa var Fabian (vovven) och spelet Minecraft. Då kontrade jag med att han istället skulle svara med vad det bästa med sig själv var. Han funderade en ytterst kort stund och började sedan sprattla vilt. "Det är att jag alltid är såhär, mamma. Liksom helt sprattlig för att jag är så lycklig".

Dog lite. Hjärtebarnet mitt, vad härligt för den frånskilda mamman att höra!

söndag 29 december 2013

Inför 2014

Hon skriver så bra, så det känns ända in i hjärteroten. Hej 2014, jag ska vara modig jag också med attityd som en r'nb-sångerska!

Surfardag

Det går långsamt här idag. Slösurfar och äter julgodis som blivit över. Sonen, som inte kom ur pyjamasbyxorna igår, är tack och lov hemma hos en kompis och leker.


Från asos.com

Kan tycka att min garderob skulle må bra av dessa båda klänningar.

Windsor

Banne mig om jag inte ska ta och leoparda till mig! Windsor Store, undras om de skeppar till Sverige? Guldbyxor, kan det vara något för mina runda höfter? Jag tänker att you can't go wrong with gold?

Bilder snodda från lookbook.nu

Helt annorlunda klädkomposition men lika snyggt:


Jag roar mig med att gissa vilka länder de olika personerna kommer ifrån och det är galet enkelt. Trots globalisering och amerikanisering, så har vi helt klart egna stilar i de olika länderna.

Jag gillar lookbook.nu. Helt vanliga människor som oftast har ganska billiga outfits de gjort något skojigt av, till skillnad från exempelvis the Sartorialist, där minsta strumpa kostar några tusen ...

lördag 28 december 2013

Jesus förhud

Igår satt jag som fastnaglad vid en dokumentär som jag först trodde var en mockumentär. Den handlade om Jesus förhud, eller, Jesus försvunna förhud. Man tror att den fanns i Calcata i Italien och varför den hamnade där kommer jag inte ihåg. En av byborna hade sett den och menade att den såg ut som en bit harts. Åh gudars, det här var ju riktigt roligt, ett helt program om Jesus förmodade förhud! Den heligaste reliken av dem alla tydligen. Själv tycker jag att den biten hud sitter bäst där den sitter faktiskt, istället för att tillbedjas som fnösketorr liten flärp inuti ett silverkors.

Tänka rätt

... är stort, att tänka fritt är större! Jag har fått blodad tand och har förvandlat mitt badrum till målarstudio. Alla sätt är bra utom de dåliga. Eller nå't annat peppande. Pepp, det är bra för alla!


Äventyret och finkulturen

Åh, vad befriande! Här har jag gått och morrat i enrum och emellanåt öppet, om hur jag tycker att historierna kommer i skymundan av språket, gestaltningar och den fina litterära romanen. Så skriver en etablerad och accepterad författare om just detta. Underbart, det är alltså inte bara jag som saknar äventyren och historierna bland alla fina floskler och finkonstruerade meningar. Han sätter också fingret på något annat som skaver hos mig, nämligen det där med finkultur. Böcker är till för alla, har jag alltid hävdat, men just nu är den endast till för dem som läser för att smaka på språket, inte äventyren. Det är inte konstigt att kändisböcker säljer, det är ju de enda böcker som finns att tillgå där berättelsen är det primära, inte språket.

Heja Mortimer! Och det där med myrsamhället som sträcker sig från Italien och in i Spanien, fascinerande, jag vill veta mer!

fredag 27 december 2013

Vi får väl se

Drömscenariot skulle vara ett hus med en oändlig ateljé, som i Mistrals dotter. Där skulle jag måla oändligt stora tavlor som slukades upp av rymden så att det alltid fanns plats att måla en tavla till. Nu är jag förvisad till badrummet på 2 kvm. Därav huggisarna?


Inte färdig än. Måste hitta surt citat också, som passar till huggisarna.

Hundar och bajs

Alltså, jag tycker att naturen är en fena på att ha koll på samband och vem som äter vem för att allt ska gå på ett ut osv, men vad är det för mening med att hundar äter bajs? Jag menar, bajset ska ju ner i jorden och bli näring, så det känns som om det är sista steget i cirkeln liksom. Varför äter hundarna upp det, de ska ju bara bajsa ut det dessutom? Nej, här tycker jag att naturen har missat något på ungefär samma sätt som att fästingar finns. Obehagligt och onödigt, det här med bajsätande hundar och fästingar.

Himla tur att jag har tandborste och leverpastejtandkräm hemma. Vovven väntar på altanen och vet att något läskigt kommer hända. Måtte han inte ha rullat sig i skiten också, då blir det ett bad också, både hans och min ofavorit sysselsättning.

torsdag 26 december 2013

Tacksamhet

Alltså, denna mildvinter? Gudihimmelen vad tacksam jag är för den! Inte bara har den gjort att jag kan cykla till jobbet och både spara pengar och få motion samtidigt, men den har också halverat min elräkning jämfört med förra året. Förlåt mig alla ledsna barn som längtar efter snön, men: Måttedetintebliminusgraderenendadagdenhärvintern!!

onsdag 25 december 2013

Värdelöst författande

Redigerar lite och tycker det är världens smörja. Varför fortsätter jag skriva när jag skriver såhär dåligt, frågar jag mig själv.

Men:

Och varför inte den här också:


tisdag 24 december 2013

måndag 23 december 2013

Vuxenpoäng galore

Vad ger ni mig för det här då, va? Julgardiner. Jag bokstaverar:

J u l g a r d i n e r !

Nu måste jag väl ändå vara vuxen?


Nu luktar det jul, smakar jul och låter jul. Imorgon slår jag till med att det även känns som jul. Håller tummarna för det.

Vart tog den lilla söta julkänslan vägen ...?

Ingen som vet. Jo, kanske ändå. När man börjar med julbord den 29 november och dricker glögg och lussekatter samma helg, så räcker liksom känslan inte ända fram. Hoppas jag kommer ihåg detta nästa år när det ska firas lullejul någon annan dag än på julafton, att det behöver faktiskt inte vara den 24e december för att julkänsla ska infinna sig.


Sista julgranen, det svär jag på. Nästa år blir det plastgranen i silver som finns nedpackad på vår vind. Den har inga sticksiga barr och kommer bli smashing när jag dekorerar den med blommor istället för med julkulor. Sonen är ändå och leker med en kompis, så det är bara jag som blir stucken.Att vara mamma innebär ingen som helst demokrati. Dessutom hade de vanliga ljusslingorna trasslat ihop sig något galet mycket, så det blev rosa slingor i hela granen. Trasslet slängde jag tillbaka i jullådan i väntan på orken att antingen trassla upp det, eller att helt sonika slänga det.

onsdag 18 december 2013

Lite kliché sådär

Haha, jag gjorde nyss en klassiker som är på utdöende: Knycklade ihop en papperssida manus och kastade på golvet.

Det kändes fint på nå't sätt.

Borttappat kapitel

Men först vill jag börja med att skrika ut hur himla ful jag är idag och hur ruskigt oerhört ful jag är när jag cyklar. FUL! Det är insidan som räknas och yadayada, men jeez, FUL är inte roligt att vara.

Så, med detta sagt går jag raskt över till det viktiga: Hur länge ska man leta efter ett borttappat kapitel? Jag har skrivit det på vanligt papper och lagt på ett bra ställe. Numera är faktiskt inget ställe bra förutom i datorn. Det glömde jag bort, och nu är kapitlet borta. Säkerligen var det kapitlet det bästa jag någonsin skrivit, tror ni inte ...?

Kanske ändå

... att jag måste börja använda läppstift. Det är ju riktigt snyggt när man har vitt hår. Och kanske ännu snyggare om man har vitt och lila hår?


Eller så är det Gwen Stefani som är snygg i det, eller snygg i allt. (Bild snodd från people.com.)

lördag 14 december 2013

Lusse och julstämning

'Tis the season to be merry har jag hört. Hade varit himla skönt att känna så, men ack nej, här vimlar det av dystra tankar och tröttheten från helvetet. På listan idag:

Åka och köpa färg
Slipa väggar
Måla väggar
Sätta upp gardiner
Köpa födelsedagspresent
Laga julmat
Städa
Julpynta

Tacksam för: Mildvädret som gör att jag kan cykla till jobbet, föräldrar som ställer upp i vått och torrt, sonen som är en reflekterande människa som alltid utmanar min världsuppfattning, vovvens fina nos som alltid ställer upp att bli pussad på när matte behöver det.



fredag 13 december 2013

Anonymitet på nätet

Tycker jag det är rätt att hänga ut människor med namn och bild i tidningen för att de har skrivit rasistiska kommentarer på avpixlat? För fem år sedan hade jag rutit NEJ väldigt högt. Idag är jag mer tveksam. Det här med näthatet och mobbingen och trakasserierna har gått för långt. Åsiktsfrihet och yttrandefrihet är friheter under ansvar. Så fort de skadar någon kommer vi över till en annan del av lagstiftningen. Den där vi har rätt att känna oss trygga, inte bli kränkta etc. Den rätten är oinskränkt och oerhört viktig för demokratin. Långt viktigare än åsiktsfriheten och yttrandefriheten, särskilt i den form den hävdas just nu. Så jo, jag tycker det är rätt att hänga ut nättrollen. Kanske kan vi få tillbaka rätten till att slippa bli kränkta då? Kanske kan kvinnor känna sig lite mer trygga i sin offentliga roll på nätet och inte skrämmas till tystnad.

onsdag 11 december 2013

Dramaturgi

Igår och idag agerar jag IT-tekniker. Typ. Installerar program på 40-talet datorer tar sin lilla tid. Däremellan släcker jag bränder och råddar scheman. Och stöttar studerande och försöker skapa reda ur kaos. För att inte alldeles trilla av pinn, måste jag jorda mig själv i mig, mina jag och mig själv. Därav detta inlägg om dramaturgi.

Två fina och pedagogiska bilder på den dramaturgiska valen:


Samt en länk till en utförligare beskrivning av valen.

Barnfattigdom

20% av alla amerikanska barn lever i fattigdom. 22.000 hemlösa barn bara i New York, högsta siffran någonsin, även inräknat under depressionen.

Såinihelvetejäklagladattmittbarninteärenavdem.

Dags att tänka efter lite

Jag tycker det är helt ok att anonyma kommentarorer nu har blivit röjda. I skydd av mörkret drar en fram sina allra värsta sida, låter dem blomma ut totalt och till slut har en ingen styrsel över dem. Att storebror ser, har vi vetat länge. Många gillar det inte men jag menar att har en rent mjöl i påsen så spelar det inte så stor roll. Det handlar om tryggheten, inte friheten. Tryggheten för alla medborgare att kunna röra sig fritt, slippa kränkningar och andra övergrepp, det handlar mindre om åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Åsiktsfrihet och yttrandefrihet är nämligen rättigheter under ansvar, det missar folk ofta. Rättigheten till sin egen kropp och trygghet ska dock vara oinskränkt.

söndag 8 december 2013

Mästarmaränger

Inte lika nyttigt som plasternackor, men jeezez, vad goda maränger sonen svängde ihop till efterrätt!

4 äggvitor
3 dl florsocker

Vispa hur länge som helst, eller tills smeten går att göra toppar av.

50 g vit choklad
50 g mjölkchoklad
50 g mörk choklad

Smält chokladen och blanda försiktigt ner i äggvispet. Klicka ut på plåt och grädda på 125 grader i en timme.


Goda smaker

Tänkte göra något slags juligt av färsen jag hade i kylen, så jag började slänga ihop vad jag hade hemma. Det blev inte juligt, det blev mer grekiskt, men oavsett så blev det satanigatan så gott!

Mellanstort paket blandfärs
1 ägg
1 dl vispgrädde
2 msk pofiber (ströbröd för dem som kan äta det)
1/2 gul lök, hackad och brynt
1 pressad vitlök
1/2 kruka timjan, klippt i småbitar
3 msk senap
1 paket fetaost, smulad
1 svart oliv, finhackad
1 grön oliv, finhackad

Blanda ihop och stek som pannbiff eller om du orkar, köttbullar. Sådant orkar inte jag.

Rotfrukter i ugn till. YUM!


Kan vi förresten ta oss ett litet palsternacks snack? Hur gott? Hur billigt? Hur nyttigt? Jeezez!

Andra i advent, julfasta?

Utsikten från mitt fönster.



Utsikten på bordet framför mig.



Att advent från början var sex stycken söndagar och att det var en 40 dagar lång fastetid, vem hade koll på det? Jag tycker att mycket av det där med Jesus och hans liv är lite luddigt. Men hey, får jag tända ljus och äta gott och kontemplera över livet med min son, så säger inte jag nej.

lördag 7 december 2013

Tacksamhet

Är jag inte så himla bra på. Surar över orättvisor, förskräcks över folks resonemang, frustrerad över förlagsbranschen, suktar efter en ekonomi som håller och känner hur åren bara rinner iväg. Ovanpå detta känner jag även julstress. Moi? Jag som aldrig brukar stressa över julen, utan bara myser inför den och under den och efter den.

Måste skapa lite struktur för mig själv tror jag. Struktur är bra. Har man sådan så kan man vara hur spontan som helst, men utan struktur blir det lite svajigt. Minst sagt.

torsdag 5 december 2013

Newyorkmamman trummar loss!

Hur coolt? Jättecoolt! Lägg därtill att denna grupp trummat in Rolling Stones i Madison Square Garden så blir det så coolt att det nästan inte går att ta in. Min Newyorkmamma, MIN!

tisdag 3 december 2013

CEO och manager

Jag är nybörjare på LinkedIn. Väldigt mycket nybörjare. Trillar ur mina sökningar och tappar bort mig på vägen. Eftersom jag är en sådan nybörjare så måste jag börja om mina sökningar hela tiden, vilket resulterar i att jag tittar på folks profiler en himla massa gånger. Vilket i sig resulterar i att jag blir nervös över att de tror att jag stalkar dem ... Känner mig lastgammal som inte bemästrar digitala medier som en 20-åring.

Något som jag noterar där jag irrar runt på mina villovägar, är att hela LinkedIn verkar bestå av CEOs och managers. Följdfråga: Är den stora merparten av dem som använder LinkedIn som verktyg just CEOs och managers, eller är det trevliga titlar att skylta med? Är min egen titel korrekt översatt till engelska egentligen? Min engelska titel är också manager ju. Är alla managers på engelska?

*Sorteras under tisdagsfilosoferande.*

söndag 1 december 2013