söndag 30 mars 2014

Tiden går så långsamt när man tittar på den

Hahaha, vilken skruvad story! När jag först läste om boken kunde jag inte låta bli att tänka att den nog inte var något för mig. Förlossningsdepression och bebisar, så inte min grej liksom. Men så träffade jag Josefine och det ena ledde till det andra och det var ju himla tursamt! Det här är ingen tung bok, trots att mamman släpper sin nyfödda dotter från sjunde våningen och trots att dottern är på väg att dö genom hela boken samt att det uppdagas otrohet lite här och var. Språket är så himla härligt syrligt att jag inte kan låta bli att älska den. Humorn, precis i min smak!


lördag 29 mars 2014

Glömda

Saker jag hittar som jag inte visste att jag hade. Kan jag sätta denna och få småpotatisar, eller måste det vara särskilda sättpotatisar?


torsdag 27 mars 2014

Planer

Note to self.
Inbound marketing. Intressant.
Swot.

MH370 - fortsättningen

Såhär tror jag:

Något har hänt (typ att syret krånglar) som gör att piloterna bestämmer sig för att försöka återvända till flygplatsen. Efter att de svängt tillbaka planet försvinner allt syre och alla tuppar av. Planet fortsätter därefter på autopilot tills bränslet tar slut och sedan kraschar det.

Sorry Newyorkmamman, men några aliens tror jag inte på ...


onsdag 26 mars 2014

Kate Morton

... är verkligen inte någon av mina favoritförfattarinnor. Varje bok jag läst har jag vetat på varenda sida vad som ska komma härnäst. Super boring. Långa miljöbeskrivningar som jag somnar av, men ändå har jag liksom levt på hoppet och läst flera stycken. Eh ... Bläddrat mig igenom. Men så köpte jag En välbevarad hemlighet och blev äntligen motbevisad. Jag visste inte vad som skulle hända i berättelsen, jag gissade flera gånger och många gånger var det rätt, men sedan ändrade jag mig och gudars, vad kul det är att få ändra sig! Och ha fel. Jag gillar att ha fel när jag läser böcker.

Jag kan alltså rekommendera En välbevarad hemlighet, tänk er, det hade jag inte trott.


tisdag 25 mars 2014

Flight MH370

Jag har inte följt det där saknade planet eftersom jag tänkt att det är klart att det har störtat pga olycka. Men så hände något och jag började läsa om det. Nu flyger det konspirationsteorier genom mitt huvud och jag fascineras över att världen trots allt är ett ganska hemligt ställe där en faktiskt kan försvinna utan ett spår. Oavsett vilket, så är det läskigt med flygplan och detta gör inget positivt med min
flygrädsla ...

Det här är långt ifrån det enda plan som försvunnit spårlöst. Tydligen saknas 96 plan de senaste 60 åren, bl.a. Amelia Earhardts. Däremot ett sådant här stort flygplan, ett sådant försvann senast 1962 utan att återträffas.

måndag 24 mars 2014

Förlagskostnader

När en läser en sådan här text som bryter ner alla kostnader och inkomster, så blir det än mer tydligt att e-boken kommer ta över inom en snar framtid.

Fire

... walk with me. 

Vid midnatt smäller det!

söndag 23 mars 2014

Holly Jolly

Alltså, det bor en closeted party-planner i mig. Holly Jolly pop-up låter kul.


Bild till Pinterest.

lördag 22 mars 2014

The Conjuring

Uj uj, denna måste jag se någon dag. Med betoning på dag.

Och här finns en bok av dem som var med på riktigt, dem som filmen är baserad på.

Sommarmoln

Ser ni att molnen nästan är sommarmoln? Snart är den här ska ni se, för idag åt jag årets första lunch utomhus. Och jag frös nästan inte alls.


Glutenfri paj

Inte för att det är kul att fler och fler upptäcker att de är glutenintoleranta, men det öppnar ju fler möjligheter att byta och få recept. :) Å titta härå, en hel blogg med fina glutenfria recept!

Nu jävlar i min lilla låda

Här ska rensas. Både det ena och det andra. Dagens soundtrack:




fredag 21 mars 2014

De fyra punkterna för god hälsa

Helena har alltid intressanta och tänkvärda inlägg. Idag tar jag de bästa bitarna och påminner mig själv om sådant jag emellanåt glömmer av:
1. Vikten av att älska dig själv villkorslöst
2. Att leva utan rädslor
3. Att förstå att livet är en gåva
4. Vikten av att vara sig själv

torsdag 20 mars 2014

Kycklingbiffar

Nu när jag har så galet mycket kyckling i min frys, så måste jag hitta nya sätt att tillreda den. Både jag och sonen börja bli lite trötta på kokt kyckling och ris. Kycklingbiff, det låter som något vi både borde gilla. Ett recept här och ett annat här. Ursprungsinlägget är dock hos Newyorkmamman.

onsdag 19 mars 2014

Oberoende nätbokhandel

Jag gillar fria aktörer, sådana som tar tag i saker, utmanar och vill något. Något gott. Ny nätbokhandel som är oberoende de stora förlagen, det verkar bra tycker jag.

Författare på Facebook

Den gruppen är jag med i och en journalist och författarinna ger följande råd ang. marknadsföring:

Ok alla fantastiska författare! Här kommer någon form av debutantguide till er!
Vill dock poängtera att jag har insett mkt av det här i efterhand - OCH att jag hade absurt bra draghjälp av mitt FANTASTISKA förlag (B.Wahlströms) som slog på stort med banderoller på spårvagnarna i Gbg och stortavlor i tunnelbanan i Sthlm. Men litegrann fixade jag faktiskt själv 
För er som inte vet jobbar jag som journalist och har därmed hyfsad koll på vad som får oss att "nappa".
Så here it comes:
FÖR DET FÖRSTA: De stora tidningarnas tipskorgar SVÄMMAR över av tips och pressutskick och kan närmast liknas vid din egen skräppostkorg även om man såklart känner igen ett guldkorn när man set ett. Att skicka ett standardmejl till typ kultur@aftonbladet.se kultur@dn.se och kultur@svd.se ger dig i 999 fall av 1000 absolut ingenting. Och OM du ändå här det, sätt FÖR GUDS SKULL alla mejladresser i "hemlig kopia"-raden så att det inte syns hur lat du är. HALLÅ, du har skrivit en hel BOK, då ska du ju faktiskt orka formulera ett gäng välskrivna mejl också 
Följande medier borde vara totalstandard för dig som debutant (och etablerad) författare att kontakta när du släpper bok:
1) Lokala vinkeln
Det är betydligt större chans att typ Nyköpings-Posten vill skriva om dig än DN. Så bor du i Nyköping, kontakta dem! Bor du i Ystad, kontakta lokalredaktören på Ystads Allehanda, och så vidare.
Skriv INTE "hej, jag har släppt en bok, vill ni intervjua mig?", utan mer "Hej! Jag bor i Nyköping, och har precis släppt min första bok, romanen xxx. Jag brukade alltid sitta och skriva på konditoriet Y vid Torget Z i stan, så självklart har jag fått stor inspiration av livet i Nyköping, och skulle gärna berätta om detta för er.". TYP.
Mejla som sagt ALDRIG till autogenererade mejladresser utan till förnamn.efternamn@ystadsallehanda.se.
Och RING INTE det första du gör, för alla journalister, särskilt lokalredaktörer på landsortstidningar är superstressade. Däremot kan du ringa upp någon dag efter ditt mejl och kolla om de läst det.
Bor du i en stor stad? Isåfall fall: Din MAMMA kanske kommer från en pyttehåla? Mejla tidningen där! Det kansle finns en gratislokaltidning där du bor? Mejla dem! Din roman kansle delvis utspelar sig i olika städer? MEJLA ALLA lokalredaktioner i dessa städer!
1 b. Lokalradion
Ta reda på vem som är programledare för "snackprogrammen" på din lokala P4-station. Mejla enligt ovan.
1 c. Har du en lokal tv-kanal? Typ Öppna kanalen? I teorin ger det dig typ ingenting att vara med där eftersom de flesta sådana kanaler har så få tittare - MEN! - du ber förstås att kanalen, efter intervjun, ger dig en inspelning din medverlan i programmet digitalt så att du kan lägga upp det i din Youtube-kanal och sprida via sociala medier.
EGNA EXEMPEL: Min debut Carlstensveckan utspelar sig på Marstrand utanför Göteborg, och jag tjatade därför till mig att GT skulle intervjua mig om detta. KAN ha varit lite lättare för mig att få vara med där eftersom jag har jobbat på GT, men det blev iaf en snygg helsida, som de ju inte hade behövt ge mig.
Mitt förlag fixade även en 30 minuter lång intervju med mig i P4 Göteborg.
2) Handlingsvinkeln
Googla runt bland alla (ALLA!) magasin och tidsskrifter i Sverige och hör av dig till dem som har en inriktning som passar din bok. Har du skrivit en biografi om din whiplash-skada? Mejla sjukgymnasternas och arbetsterapeuternas facktidningar. Har du skrivit en hästbok för barn? Mejla alla ridsportstidningar som finns. Och så vidare!
OBS UNDANTAG: Mejla FÖR GUDS SKULL inte Polisens facktidning bara för att du har skrivit en deckare 
EGNA EXEMPEL: Min bok är en ungdomsroman som handlar om kärlek och relationer på ett seglarläger. Tonårstidningen FRIDA publicerade ett utdrag med mycket looove ur boken över ett uppslag. Eftersom den utspelar sig på ett seglarläger skrev även Volvo Ocean Race om den på sin hemsida så att föräldrar som är intresserade av segling FÖRHOPPNINGSVIS köpte den till sina barn.
3) Bli en debattör!
Tar din bok upp ett ämne som är NÅGOT SÅNÄR kontroversiellt, eller bara pyttelite kontroversiellt, så kan du skriva en debattartikel i din lokaltidning eller ngn annan tidning som passar. Typ: Har du skrivit en bok där skolmiljön är stökig - skriv en debattartikel till din lokaltidning om att skolorna i kommunen är för stökiga (om du tycker så). Ni fattar!
4) Gör ett FINT pressutskick!
Till min debut tryckte mitt bokförlag upp vykort med omslaget på min bok som motiv. På baksidan stod en hälsning från bokens huvudkaraktär som speglade vad boken handlade om.
Folk är generellt trötta på mejl (återigen...) så lägg några hundralappar på pressutskicket!
5) Skicka friex till bloggare
Många bloggare blir glada för presenter (vem blir inte?) så slå in din bok lite snyggt, kanske dekorera med ett litet blodfyllt provrör eller en blomma eller inte fan vet jag - något som passar handlingen - och skicka iväg till ett dussin bloggare du tror kommer gilla din bok. Typ: Har du skrivit en mamma-bok ska du såklart skicka till mamma-bloggare, en bok om kids som gejmar till spelbloggare, och ja, ni fattar. Skicka med ett handskrivet kort där du förklarar att du älskar bloggarens blogg (även om du tycker att hen lägger upp töntiga bilder och särskriver) och några rader om varför du valde att skicka din bok just till den personen.
6) Kommentera bloggar
När bloggrecensionerna börjar trilla in (yaaay!) ska du såklart kommentera dem och länka till din egen blogg om du har en. Jag har ingen blogg trots (eller kanske för...) att jag är född sent på 80-talet, men brukar länka till min boks Fanpage på Facebook istället.
Hoppas att tipsen var till lite nytta - LYCKA TILL!!!

En perfekt man

Jag är en krass och lite vass kvinna. Tycker det är tramsigt med looove och att kvinnor i romantiska böcker är så förfärligt beroende av män och deras godkännande. Blä, långt borta från den verklighet jag lever i och vill leva i. Men så fick jag De Skandalösa i min hand och eftersom Simona är en klok kvinna och utbildad psykolog, så tänkte jag att är det någon som borde kunna skriva om hjärta och smärta på ett sätt som jag gillar, då är det hon. Och det visade sig stämma! Hon är varsam med sina karaktärer och vill dem gott. Förutom Skyhielm, men det må verkligen vara hänt. Och Cronstedt, och det må verkligen vara hänt det också. Men resten, åh, resten. Särskilt Magdalena och Gabriel, han är den perfekte mannen, helt klart. Och hon är den perfekta kvinnan. Tycker i alla fall jag som är kvinna. Den där Gabriel, alltså, om någon man vill ha en liten guide i vad vi kvinnor vill ha, läs De Skandalösa. :)

Men Gabriel ville ta hand om Malla. Hon kanske inte behövde någon som tog hand om henne, men hon behövde någon som delade hennes bördor. Klockrent.

tisdag 18 mars 2014

Karriär

Alltså, jag ä l s k a r som sagt när folk delar med sig. Här Elsa och hennes karriärskurva.

Utgiven i utlandet?

Jag har börjat undersöka möjligheterna till utlandslansering. Att översätta/låta översätta mitt spökmanus (det första i en lååång rad med spökisar, var så säkra) och leta agent och förlag i exempelvis USA och England. Idag skriver Helena om hur en skulle kunna gå tillväga. Så härligt med folk som delar med sig av sin kunskap!

Kindle Singles ger ut verk som är 3.000-30.000 ord långa. Jag kan alltså skriva en sprillans ny liten spökis istället för att skicka in min första spökroman. Den är 67.000 ord i nuläget och skulle må bättre av att bli längre, inte kortare. Men en helt ny skulle kunna bli precis lika lång eller kort som helst. Jag känner att inspirationen knackar på!

måndag 17 mars 2014

Hindenburg

Jag hade anledning att googla lite på Hindenburg och hittade följande fantastiska video. 1937 alltså och Hindenburg hade rest tjugo gånger mellan Tyskland och USA. Värsta kritiska tiden och oerhört intressant historisk om en tänker på vad som sker i världen nu. 1937, något slags brytpunkt.


En egen identitet

Mick Jaggers flickvän har påträffats död. Verkligen, är det det enda en kan säga om L'Wren Scott? Kanske kan pressen istället skriva om att modedesignern L'Wren Scott påträffats död? Båda påståendena är lika sanna, men det andra tycker jag är mer respektfullt.


söndag 16 mars 2014

... så jag köpte Hortensia istället

Som var alldeles för stor för köksfönstret så nu finns det ännu mera lila i mitt vardagsrum. Herregud, jag är som det där hemska lila huset som valsar runt på FB just nu ... Tur att jag har gröna lampor.



Note to self: Pinna på min Pinterest.

Urin

Varje vår begår jag samma misstag. Jag köper påskliljor och sätter i en vas. Ett dygn senare stinker hela halva huset av urin. Påskliljor bör en beundra på avstånd i en rabatt.


Note to self

Jag brukar skicka mail till mig själv med bra att ha saker och länkar, men dessa mail tenderar att komma bort eller helt enkelt bara glömmas av. Om jag däremot lägger in dem i ett blogginlägg så brukar det fungera bättre. Så här kommer några länkar till mig själv som kan vara bra att komma ihåg till diverse projekt: The Laptop Millionaire, fiverr.com och 50lappen.se
Och den här, vintage revival.

lördag 15 mars 2014

Glutenfritt gott bröd

Recept som jag fått av mitt kusinbarn. Himla praktiskt det här med att halva släkten är glutenintoleranta!


torsdag 13 mars 2014

Såhär gör Åsa

Himla roligt att läsa om (andra) författare-innors skrivrutiner. I alla fall när det är såhär konkret som när Åsa berättar.

Genre fiction

Alltså, i Sverige vill man prompt veta inom vilken genre en författare skriver för att det då är lättare att sälja in dem till bokhandlarna. I USA och England är dock genre fiction negativt och räknas som skräplitteratur. Där ska man tillhöra the general fiction department, för där finns fin-litteraturen och det är den som säljer. Kan vi inte bara få läsa det vi vill och istället tycka att ATT man läser är det positiva?

Plot summary

Who, what, when, where, why.

Literary agents

Alltså, utlandet. Kanske en bra idé? Exempelvis finns ju den här byrån. Eller den här. Bra att läsa på om vad de faktiskt tar sig an. Skräck hamnar med mystery och crime, men det är ju helt ok, jag tar ju död på några stycken i mina spökmanus liksom ...

Kvinnan i svart

Jag har fastnat totalt i det här med spök. Spök-allting är ju himla intressant och spooky i böcker, men i verkligheten är det med lite mindre rosa skimmer. Fast nu pratar jag inte om verkligheten, nu ska jag prata om en bok jag nyss läst, the Woman in Black, av Susan Hill. Jag älskade hennes sätt att skriva på, att berätta historien, men tja, lite mer skräck hade inte varit fel. Det är en himla massa dimma och vägar som försvinner när det är flod och en kvinna i svart som visar sig för huvudpersonen på en kyrkogård. Men mer än så är det inte. Så nu har jag resolut beställt några skräckböcker från amerikat, så får vi se om de håller måttet. Om de inte gör det så vore det en s k a m om inte mina spökmanus hittar en förläggare, detta hål måste ju fyllas!

måndag 10 mars 2014

En måndag som alla andra

... men ändå inte, för den här måndagen har jag ju aldrig upplevt tidigare. Jag blev lite uppspelt av helgens utflykt till min favoritstad och känner mig nästintill
p o s i t i v ... Ja, ni hör ju, något slags influensa måste jag ha fått.

Den här känslan liksom. Wow, vill känna såhär varje dag, inte bara idag.

Funderar över hur illa en del beter sig och kommer undan med det. Funderar över om jag ska varna andra för idioter eller låta dem upptäcka det själva. Ska jag tvätta håret eller inte. Hur jobbig kan en hungrig hund bli egentligen. Ska jag klippa naglarna eller låta dem vara långa. Ska jag kontakta den där personen som kan leda mig i rätt riktning eller ska jag vänta lite till. När vet man om man väntat för länge?

Och ändå, en positiv känsla i hela kroppen, lite tacksam över livet liksom. Härligt!

Bildkavalkad från helgen, skamlöst snodda från bloggande vänner:












söndag 9 mars 2014

Vad jag gjorde i helgen

Förutom att bo på ett sunkigt pensionat på Söder i Stockholm, var jag också ute och minglade på release samt bar. Underbart att få lämna vardagen över en helg och bitterljuvt att komma hem igen. Bloggar med bilder från helgen är Åsa (självklart, det var ju hennes release!), Pernilla, Simona, Annika och Josefine!

torsdag 6 mars 2014

Slutet

Jag älskar konkreta skrivtips! Både som inspiration men också för de där gångerna då en sitter och stirrar tomt in i skärmen och inte förstår någonting av vad en skrivit eller vad det var en hade tänkt med texten. Då blir skrivtips en liten kick i rätt riktning.

onsdag 5 mars 2014

Dagens Metro

Nej, det här är inte ok. Läser en artikeln så framgår det dessutom att hon ljugit för att få uppmärksamhet från sina föräldrar och dras med psykiatriska problem. Ett gräsligt sorgligt fall alltså, och inget att göra löp av.


Friskolor

Jag klagar och klagar på hur vårt grundskolesystem är upplagt. Om alla pengar ska tas från samma pott för friskolor som för de kommunala skolorna, så får vi halvdåliga skolor överallt. Skulle det inte vara bättre om de fristående skolorna faktiskt fick kosta och att alla statliga pengar gick till den kommunala skolan? Då skulle kvaliteten höjas för alla elever istället för att sänkas som det är nu. Och nej, jag tillhör inte den kategori människor som kommer ha råd att ge min son en privat skolgång, men om vi ändrar systemet är jag säker på att även den kommunala skolan kommer få höjd kvalitet. Jag lider med alla de stadsdelar som ska försöka få ihop den här ekvationen.

tisdag 4 mars 2014

Fantasi

Oh my, den här lampan får mig att minnas barndomslekar i fantasiländer befolkade av småfolk och fluffiga djur. Allt i pastell och där fanns fullt av näckrosor. Inget hemskt hände någonsin och solen sken från en blå himmel. Barndomen, så full av möjligheter!


Bild från lampani.it

måndag 3 mars 2014

Lite utmattad

Det är verkligen inget skojigt alls att vara sjuk. Ska en vara hemma ska en vara frisk, så är det bara. Att ligga i sängen eller soffan och se dammtussarna virvla förbi när en hostar, det är inte något upplyftande alls kan jag meddela. Om ni inte visste det. Ipren, Panodil och Nasonex och jag går till jobbet imorgon. Hoppas inga svårare saker står för dörren, vet inte om hjärnan riktigt är med på banan ...